VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Ništa od jeftinijeg vrtića korisnicima doplatka

16.03.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnje sage i natezanja Gradske skupštine s gradonačelnikom Milanom Bandićem oko cijena vrtića, a radilo se o određivanju istih, i to, po Bandićevoj odluci, prema dohodovnom cenzusu (veće plaće – skuplji vrtići), od prvog siječnja utvrđena je jedinstvena cijena bez obzira na visinu mjesečnih primanja

Cijena je vrtića u Zagrebu 'zacementirana' na 300 kuna mjesečno, a Grad svako mjesto u ustanovama predškolskog odgoja (bilo da se radi o gradskim, vjerskim ili privatnim vrtićima) subvencionira sa 1600 kuna.

Ta odluka primjenjuje se za roditelje bez prava na olakšice, a određene skupine roditelja prema pravilniku Gradskog ureda za obrazovanje i sport ipak i dalje imaju pravo na nižu cijenu vrtića. Prema novom pravilniku, djeca stopostotnih i 90-postotnih invalida oslobođena su plaćanja, djeca 80-postotnih do 60-postotnih invalida plaćaju pola punog iznosa, a 75 posto iznosa plaćaju djeca 50-postotnih invalida. Ukoliko treće i svako daljnje dijete iste obitelji pohađa vrtić, oslobođeno je plaćanja, drugo dijete iste obitelji plaća 75 posto cijene, kao i dijete samohranog roditelja. Djeca korisnika socijalne pomoći plaćaju dvadeset posto pune cijene od 300 kuna.

Na pitanje koje nam je uputio čitatelj - zašto obitelji koje primaju dječji doplatak nemaju pravo na olakšicu prilikom plaćanja cijene vrtića - odgovorila je Tea Akrap, viši savjetnik za informiranje Ureda za obrazovanje.

'Prema starom cjeniku, po kojem su se određivale cijene mjesta u privatnim i gradskim predškolskim ustanovama, roditelji koji primaju dječji doplatak su imali pravo na olakšice, a po visini doplatka neki čak i oslobođenje plaćanja. Međutim, od prvosiječanjskog poravnanja cijena korisnici dječjeg doplatka više nemaju to pravo i plaćaju kao i svi ostali', stoji u odgovoru.

Na pitanje zašto je tome tako, nismo dobili konkretno pojašnjenje, ali u neformalnom razgovoru s nekoliko zastupnika Gradske skupštine pojašnjeno nam je da su prema novoj odluci cijene vrtića i više nego prihvatljive da bi se uz isplatu dječjih doplataka njihovim korisnicima omogućavale dodatne olakšice.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.