MORH O ZRAČNOJ ISPOMOĆI

'Nismo od Mađarske tražili da nam čuva nebo'

17.03.2014 u 15:37

Bionic
Reading

S obzirom na članak objavljen na mađarskoj web-stranici honvedelem.hu pod naslovom 'Hrvatska pozvala Mađarsku da zaštiti zračni prostor', iz MORH-a su priopćili da Hrvatska nije ni u jednom trenutku zatražila od Mađarske pomoć u vezi ovog pitanja, jer Oružane snage Republike Hrvatske imaju sposobnost nadzora i zaštite zračnog prostora RH i ne očekuju gubitak te sposobnosti

Tijekom svog boravka u Višegradu (Mađarska), u petak 14. ožujka 2014., na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u svom govoru naglasila da je mogućnost ispitivanja - u dugoročnom razdoblju i ovisno o interesu država u Srednjoj Europi – multinacionalnog pristupa pri održavanju sposobnosti air policinga. Pri tome ni u kojem trenutku nije bilo rasprave o konkretnim aranžmanima ili bilateralnim sporazumima, navode iz Ministarstva.

Inače, tijekom prošlog tjedna delegacija Ministarstva obrane predvođena pomoćnikom ministra Viktorom Koprivnjakom boravila je Ukrajini kako bi provjerila trenutačno stanje s remontom hrvatskih MIG-ova u Ukrajini. Izaslanstvu MORH-a službeno je prezentirano da su otklonjeni postojeći problemi vezani uz integraciju navigacijskog sustava, navode dalje.

'Oprema za testiranje svih komponenti kursnog sustava pokazala je da sve funkcionira i do sada je ukrajinsko-češki tim zajedničkim radom u remontnom zavodu u Odessi provjerio pet zrakoplova koji su spremni za preliminarni prijem hrvatskih stručnjaka', stoji u priopćenju iz MORH-a. Sredinom tjedna, hrvatski tim za nadzor (voditelj projektnog tima, dva testna pilota i četvero stručnjaka za nadzor remonta) kreće u Ukrajinu. Nakon preliminarnog pregleda, koji uključuje i testne letove hrvatskih pilota, potvrdit će se jesu li ti zrakoplovi potpuno ispravni i spremni za transport u Hrvatsku, poručili su iz Ministarstva.