ĐAPIĆ O UJEDINJENJU DESNICE

Nisam sporan ja, nego Tomašićkin liberalizam

17.10.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik HSP-a Danijel Srb prošlog tjedna pozvao desne stranke na zajednički izlazak na izbore, Ruža Tomašić, potpredsjednica druge po snazi pravaške stranke HSP dr. Ante Starčević, odbila je ponudu Srba sve dok aktivnu ulogu u toj stranci obnaša Anto Đapić, nekadašnji predsjednik. Danas počasni predsjednik HSP-a i nositelj liste u šestoj izbornoj jedinici smatra da nije ona kamen spoticanja ujedinjenja desne opcije, već je problem u različitim stavovima

'Kada nešto ne želiš, naći ćeš bilo koji razlog. Mi smo predložili da bez uvjeta idemo sjesti da definiramo tri, četiri zajednička stajališta', pojasnio je Đapić za tportal. Kaže da je prvi i najjasniji stav HSP-a protivljenje ulasku u EU, upravo se, kaže, tu kose s Tomašićkinim HSP-om. No postoje još neke stvari na kojima se razilaze, a to su pobačaj, kojem se Tomašić ne protivi, i vjeronauk, koji bi ona izbacila iz škole.

'To je program HDZ-a i nema veze s pravaškim pozicijama', rekao je Đapić. Kaže da bi i on mogao imali milijun primjedbi na nečije ponašanje, no da se brine za dobrobit Hrvatske iznad osobnih antagonizama.

'Nisam ja tu bitan, no ne mogu se ja povući jer to traže HDZ-ovi novinski komentatori. Ja sam 17 godina predvodio hrvatsku desnicu, a Tomašić ne bi ni ušla u Sabor da nije mene', smatra Đapić i dodaje da bi bilo smiješno da HSP nije želio iskoristiti njegovo znanje i iskustvo.

'Spremni smo i se za Hrvatsku povezati i s onima s kojima smo bili u političkom sukobu', rekao je i dodao da unatoč odbijenici iz HSP-a dr. Ante Starčević i HČSP-a koji s tom strankom izlazi zajedno na izbore, okupljanje desnice oko HSP-a dobro napreduje.

U nedjelju im se pridružio i jedan od osnivača HDZ-a i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić sa svojom strankom Hrvatska straža, ranije i Autohtona stranka prava te Hrvatsko pravaško bratstvo. U tijeku su pregovori s mini koalicijom Savez za Hrvatsku Sačića, Šibla i Dodika, ali i s, kako kaže, istaknutim pojedincima i nekim braniteljskim udrugama.

'Nama je najvažnije osvojiti što više mandata da možemo utjecati na hrvatsku politiku i da se pripremimo na bitku za referendum o ulasku u EU. To će nam biti pokretač i glavna okosnica predizborne kampanje. Slijedi rat za referendum te se nadam da bi on mogao pasti', zaključio je Đapić koji će biti nositelj u šestoj izbornoj jedinici gdje će se u klinču naći s HDZ-ovim Ivanom Šukerom i SDP-ovom Marinom Lovrić.