RAZOČARANI MESIĆ:

'Nisam se ovome nadao od Slovenaca'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.03.2009 14:23
  • Objavljeno 18.03.2009 u 14:23
Stepan Mesić

Stepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u posjetu je Zadarskoj županiji izjavio da se nije nadao ovome od Slovenije, jer su nam Slovenci, kad smo se osamostaljivali, sami rekli da ćemo granicu riješiti na principu međunarodnog prava

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas kako 'male zemlje mogu biti uspješne samo ako se drže principa u međunarodnim odnosima, ali i kvalitete u svom prostoru'.

'Možemo biti kvalitetniji od drugih, nismo veliki kao neke druge zemlje, ali među malima smo na samom vrhu', rekao je Mesić na 10. međunarodnom simpoziju kvalitete i procesnog upravljanja.

Istaknuo je da teškoća ima u cijelom svijetu te da je kriza iz Amerike došla i do nas, što samo dokazuje da je model liberalnog kapitalizma došao do vrhunca i svijet treba druga rješenja.

'Treba tražiti regulatore jer, ako ih nema, doživjet ćemo nove recesije. Republika Hrvatska i društvo moraju izvući pouku da bi lakše rješavali izazove pred kojima se nalazimo', rekao je Mesić, dodajući da je recesija opomena iz koje se možemo izvući.

'U borbi za kvalitetu usluga proizvodnje trebamo još puno toga napraviti, ali ovo je garancija da smo na pravom putu i zato sam siguran da ćemo uspjeti', kazao je predsjednik Mesić, ujedno i pokrovitelj Simpozija.

Po njegovim riječima, društvo znanja i kvalitete može sve i zbog toga treba raditi na razvijanju, a ne zatvarati oči. On misli da će se s udruživanjem EU i otvaranjem novih granica isključiti motiv rata, 'radit će se na novom okruženju i udruživanju resursa, zbog čega će udružena Europa biti najveći partner SAD-u'.

'Europa je umorna od udruživanja, mi smo umorni od pregovora, ali Europa je naša budućnost', završio je predsjednik Mesić, kojemu je Ante Jerković, u ime Društva menadžera kvalitete, koje je organizator skupa, uručio Plaketu kao najveće priznanje za veliki doprinos razvoju Hrvatskoga društva menadžera kvalitete.
Jerković je rekao da je 'implementacija upravljanja kvalitetom' važan čimbenik i lajtmotiv uključivanja u Europsku uniju.

'Na našim simpozijima do sada je izlagalo 230 autora koji su se iskazali svojim kvalitetama i pokazivali put kojim trebamo koračati. Naši stručnjaci za kvalitetu nimalo ne zaostaju za svojim inozemnim kolegama, dapače - možemo se uspoređivati samo s najboljima', rekao je Jerković.

Po njegovu mišljenju, Hrvatska ne može dobiti mjesto među najboljima ako ne riješi i udovolji globalno prihvaćenim standardima. Istaknuo je da živimo u nesavršenom svijetu u kojem su interesi pojedinaca iznad interesa društva, zbog čega je potrebno vladati specifičnim znanjem i vještinama kako bismo znali odgovoriti. Govoreći o trenutačnoj krizi koja pogađa i Hrvatsku, istaknuo je da je smiješno kako većina vladajućih ima različita mišljenja o tome dok sustav upravljanja kvalitetom ima kvalificirane odgovore na sve probleme s kojima se Hrvatska trenutačno suočava.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Živko Kolega, ističući kako je Zadar grad dinamičnoga poslovnog razvoja, grad znanja, čemu svakako pridonosi i taj simpozij.
Rektor zadarskoga Sveučilišta dr. Ante Uglešić osvrnuo se na rad Sveučilišta, koje veliku pozornost pridaje ostvarivanju kvalitete na svim studijima, pa tako od 2004. godine ima Ured za promicanje kvalitete rada koji se dosad pokazao opravdanim jer je i napredak vidljiv.

Nakon sastanka s čelnicima Hrvatskoga društva menadžera kvalitete predsjednik Mesić sastao se s čelnicima najveće hrvatske brodarske tvrtke Tankerske plovidbe. Nakon toga će se uputiti u Islam Grčki, gdje će posjetiti Kulu Stojana Jankovića, u Jasenicama će se sastati s čelnicima općine, posjetit će obitelj Alavanja u Zatonu Obrovačkom, a svoj posjet Zadarskoj županiji završit će obilaskom manastira Krupe u Obrovcu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi