KOTROMANOVIĆ ODGOVARA NA PROZIVKE

'Nisam prijavio stan kad ga još ne posjedujem!'

12.05.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović živi u stanu od 90 kvadrata koji nije prijavio u imovinskoj kartici. Optužba je to koja je jučer sijevnula iz usta novinara Gordana Malića, a iako se nalazi u dalekom SAD-u, Kotromanović za tportal objašnjava zašto se sporni stan ne nalazi na popisu njegove imovine

Ime Ante Kotromanovića u gostovanju novinara Gordana Malića u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' bilo je jedno od najspominjanijih. Naime, Malić je insinuirao da je Kotromanović, zajedno s nekim drugim ministrima, pogodovao tvrtci HS Produkt te da je osobno odgovoran za štetu koja je počinjena na račun INA-e i države zbog navodne prodaje oružja sirijskim pobunjenicima.

'Naoružali su teroriste i za to dobili 42 milijuna dolara, po podacima UN-a, prekršili embargo na trgovinu oružjem i u isto vrijeme ugrozili elementarne, strateške, kapitalne interese u INA-inim naftnim poljima koja se nalaze u Siriji, koja vrijede više od dvije milijarde eura i na koja smo imali koncesionarsko pravo', ustvrdio je jučer Malić.

Pritom je prstom ukazao na ministra obrane Antu Kotromanovića, ali i neke druge ministre za koje insinuira da su lobirali u ime HS Produkta, čiji su vlasnici, podsjeća pritom, pod istragom zbog mita u slučaju Daimler.

Iako Malić i sam priznaje da nema materijalnih dokaza za svoje tvrdnje, njegove riječi dovoljno su odjeknule da se oglasi ministar obrane Ante Kotromanović.

'S obzirom na vrstu proizvodnje kojom se bavi tvrtka HS produkt, njezin odnos s MORH-om postojao je i prije mog dolaska, postoji i danas, a logično je da će postojati i u budućnosti. Apsolutno identičan odnos imam i prema svim drugim hrvatskim gospodarstvenicima, bilo da je riječ o vojnoj, tekstilnoj ili nekoj drugoj industriji, čija je djelatnost vezana uz obrambeni sektor. Svi ostali navodi vezani uz INA-u, prodaju oružja sirijskim pobunjenicima, zapošljavanje u službama te moju povezanost s njima – smatram osobnim konstrukcijama novinara Malića, s kojima nemam nikakve veze', poručio nam je Kotromanović.

Naime, Malić, kako je objasnio u drugim medijima, smatra da je upravo Kotromanović Novom listu dostavio dokumente koji govore o nezakonitom zapošljavanju svog brata u SOA-i, zbog čega istragu provodi i saborski Odbor za unutarnju politiku.

No Malić u emisiji nije stao samo na optužbama vezanim uz HS Produkt i prodaju oružja sirijskim pobunjenicima. U jednom je trenutku napomenuo i kako ministar živi u stanu koji nije prijavio u imovinskoj kartici, no da mu je Kotromanović objasnio kako je za stan samo uplatio akontaciju. To je u odgovoru za tportal potvrdio i sam Kotromanović.

'Stan za koji sam uplatio akontaciju i za koji je potpisan predugovor predmet je stečajnog postupka, a u istoj situaciji kao i ja nalazi se i ostalih sedmero stanara u istoj zgradi. Tvrtka koja je gradila stanove završila je u stečaju, a na zgradu je upisana hipoteka banke Hypo. Očekujem da ću nakon provedenog stečajnog postupka realizirati sva prava i obveze vezane uz navedeni predugovor. Stoga nisam ni bio u mogućnosti prijaviti u imovinskoj kartici nešto što još uvijek ne posjedujem', objasnio je Kotromanović za tportal.