U POZADINI SPORA SDP - HDZ

'Nisam mogao govoriti da je sve briljantno, kad nije'

19.10.2012 u 22:48

Bionic
Reading

Na povratku s tribine u Berlinu, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Zajedničkog odbora Sabora i Europskog parlamenta Andrej Plenković u zračnoj luci doznao je da je njegov istup od prije deset dana snažno odjeknuo u Hrvatskoj

Nadgledati rad Vlade!

HDZ je reagirao na izjavu premijera Zorana Milanovića o prestanku razloga za postojanje Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

'Budući da se Kukuriku vlada na čelu s premijerom Milanovićem pokazala nedorasla u poslu privođenja procesa ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske i EU, nužno je da se osnuje parlamentarni nacionalni odbor koji će nadgledati rad Vlade. Vjerujemo da će to doprinijeti tome da se Vlada uozbilji i da se proces ratifikacije pristupnog ugovora zadanom roku privede kraju', priopćili su iz HDZ-a.

U razgovoru za Novi list, Plenković je rekao da je Lammerta i predsjednika odbora Bundestaga za europske poslove Gunthera Krichbauma nastojao uvjeriti da će Hrvatska ispuniti sve zadaće prije 1. srpnja 2013.

'A sad me se optužuje za nekakvu zavjeru protiv Hrvatske', požalio se Plenković.

Na posljednjoj sjednici Zajedničkog odbora Sabora i Europskog parlamenta, kaže Plenković, nije se pojavio niti jedan od sedam zastupnika SDP-a koji su članovi tog Odbora, iako je predsjednika njihovog Kluba u Saboru pismeno zamolio da barem netko dođe.

'Svi su bili u Saboru na glasovanju o novom predsjedniku Josipu Leki. Otkad postoji Zajednički odbor, nikad se nije dogodilo da na sjednici nije bilo niti jednog zastupnika hrvatske vladajuće stranke', kaže Plenković, koji je na sjednicu pozvao ministricu Vesnu Pusić, a ona je poslala svog pomoćnika Hrvoja Marušića.

'No, ja sam govorio samo činjenice. Zar nisu smijenjeni državni tajnici i ravnatelji koji su bili uključeni u predpristupne aktivnosti? Zar nije preko noći napravljena nova podjela statističkih regija? Zar nije istina da ova Vlada nije izdvojila niti kune za informiranje o EU, kao da to više nije potrebno? Pa nisam mogao govoriti da je sve briljantno, kad nije. Ne bi bilo normalno da sam drugačije govorio', poručuje Plenković.

Plenković zaključuje da su 'u SDP-u previše osjetljivi na kritike, ne smiju biti tako tankoćutni'.