REKONSTRUKCIJA U SRBIJI

Nikolić podržao Dačića, ali ne i prijevremene izbore

31.07.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je u utorak vladu Srbije i vladajuću Srpsku naprednu stranku da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave reforme odbacivši ideju o prijevremenim izborima.

U priopćenju iz Nikolićeva ureda istaknuto je kako građani Srbije od države očekuju da im omogući bolji život i da vlada stvori uvjete kakve imaju građani u svim modernim zemljama. Priopćenje iz ureda srbijanskog šefa države objavljeno je tijekom Nikolićeva sastanka s premijerom Ivicom Dačićem.

U priopćenju se naglašava da je vladajuća koalicija, formirana prije godinu dana nakon Nikolićeva izbora za predsjednika Srbije, kao cilj postavila rješavanje nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema, rješavanje problema na Kosovu i napredak ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

'Iako je vlada Srbije u proteklih godinu dana pokazala zaista sjajne rezultate na mnogim poljima, situacija u našoj zemlji je i dalje veoma složena, a pokazalo se da nisu baš svi akteri u vladi Srbije na adekvatan način shvatili obećanje dato građanima', istaknuo je Nikolić te rekao kako je 'vrijeme da se pokaže kako vlast mora biti odgovorna prema narodu i da ne mogu ministar i bilo koja stranka biti bitniji i preči od interesa običnog građanina koji glasuje i plaća porez državi'.

'Pokazalo se, međutim, da pojedini ministri, čija su primarna briga trebali biti ekonomski i socijalni oporavak naše zemlje i dalje smatraju da su nezamjenjivi, iako je očigledno da nisu pokazali rezultate koje su građanima obećali', navodi Nikolić.

'Samo reforme će našu zemlju svrstati u red modernih država i napokon omogućiti bolji život za sve naše građane', istaknuo je srbijanski šef države dodajući kako treba očuvati stabilnost institucije vlade na njezinu putu eurointegracija.

'Za izbore uvijek ima vremena', navedeno je u priopćenju iz ureda predsjednika Srbije.


Nikolić se u utorak navečer sastao s Dačićem, nakon što je Dačić priopćio da vođa Ujedninjenih regiona Srbije (URS) i ministar finacija i gospodarstva Mlađan Dinkić i dvoje ministara iz URS-a više neće biti članovi vlade koju je trojna koalicija formirala prije godinu dana.

Dačić, koji je i vođa Socijalističke partije Srbije (SPS), govoreći o ishodu koalicijskih pregovora o rekonstrukciji vlade, na tiskovnoj konferenciji rekao je da su mogući i novi izbori ili stvaranje nove koalicije bez socijalista ako Srpska napredna stranka (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića ne prihvati njegove prijedloge o rekonstrukciji.

Dinkić je potom na tiskovnoj konferenciji optužio Dačića da se plaši izbora i želi sačuvati premijersko mjesto.

'On se boji za svoju poziciju premijera, obzirom na potporu koju ima Aleksandar Vučić. On vidi Vučića u biti kao premijera, ali on želi formalno biti premijer barem još neko vreme', rekao je Dinkić.

Dinkić tvrdi kako mu je Dačić navodno priopćio da je njegovo premijersko mjesto ugroženo, ukoliko ne bude promjene na čelu ministarstva financija i gospodarstva, jer, po Dinkićevu tumačenju, ako se Vučićevim naprednjacima daju oba resora, neće biti izgovora za raspisivanje prijevremenih izbora.

Koalicijska vlada Srbije formirana je 27. srpnja 2012., a čine je tri koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije premijera i ministra policije Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije koje vodi ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić.