OD SAUCHE DO OPAČIĆ

Nikad više nezavisnih: SDP-ove muke dovele do rušenja još jednog saborskog rekorda

19.09.2018 u 14:30

Bionic
Reading

Pravu poplavu nezavisnih saborskih zastupnika danas je potvrdila Milanka Opačić zatvorivši vrata SDP-u. S njom se broj nezavisnih saborskih zastupnika popeo na rekordnih 18. Do sada je rekord držao peti saziv Sabora s 12 nezavisnih zastupnika

Milanka Opačić je posljednja u nizu SDP-ovaca koji su u ovaj saziv Sabora ušli kao članovi te stranke, a potom iz nje izašli. Ukupno ih je šestero. Prvi je skute socijaldemokrata napustio Tomislav Saucha zbog afere Dnevnice te se kao nezavisni skrasio u Klubu zastupnika Hrvatske narodne stranke, priključivši se tako saborskoj većini.

Slijedio je odlazak Tomislava Žagara, a on se priključio Mostovu klubu. Egzodus iz SDP-a nastavio je potom Mirando Mrsić, koji se za sada nije priključio nijednom klubu, te Bojan Glavašević, koji također nije još našao saborsku nišu za sebe.

U svibnju je SDP napustio Zdravko Ronko te se jučer priključio Klubu Milana Bandića i time, kao i Saucha, postao dio vladajuće većine.

Broj nezavisnih zastupnika u prethodnim sazivima

Ako pogledamo prethodne sazive Hrvatskog sabora, u šestom, sedmom i osmom sazivu broj nezavisnih zastupnika bio je na stabilnih devet.

U petom sazivu bilo ih je 12, u četvrtom sazivu samo tri. U trećem sazivu bila su četiri nezavisna zastupnika, u drugom sazivu pet. Sabor je tijekom prvog saziva bio drugačije konstituiran, stoga broj nezavisnih zastupnika u prvom sazivu nije mjerodavan.

Mostov klub je od početka devetog saziva Hrvatskog sabora izgubio dvoje zastupnika, Vlahu Orepića i Marka Vučetića, koji je u Sabor ušao kao nezavisni, ali na listi te stranke. Nezavisna zastupnica je i Sonja Čikotić, koja pripada Mostovu saborskom klubu.

  • +14
Nezavisni zastupnici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Popis nezavisnih nastavlja se Marinom Škibolom, koji je u Sabor dospio s liste Živog zida, Željkom Lackovićem s liste stranke Bandić Milan 365, Ivicom Mišićem, koji je u parlament došao s liste Promijenimo Hrvatsku, te Željkom Glasnovićem, koji je u Sabor dospio sa svoje nezavisne liste za dijasporu.

Nezavisni su i manjinski zastupnici Robert Jankovics, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Furio Radin i Ermina Lekaj Prljaskaj. Svi oni, osim Radina, u Klubu su zastupnika koji čine stranka Milana Bandića i Reformisti Radimira Čačića.