SLUŽBENI BERLIN ODUŠEVLJEN

Nijemci u ekstazi zbog Wildersova poraza: Odlična vijest za Nizozemsku i Europu

16.03.2017 u 18:21

Bionic
Reading

Rezultati jučerašnjih parlamentarnih izbora u Nizozemskoj, na kojima je uvjerljivo poražen 'nizozemski Trump' Geert Wilders, izazvali su oduševljene reakcije njemačkih političara, inače nesklonih izljevima emocija. Najbliži suradnik kancelarke Merkel, šef njezina ureda Peter Altmeier, čak je na Twitteru izjavio ljubav Nizozemcima

'Nizozemska, vi ste šampioni! Mi volimo Oranje za vaše odluke i ono što činite', objavio je na Twitteru sinoć Peter Altmeier nakon što su postali poznati preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Nizozemskoj. Inače suzdržani Altmeier, jedan od najbližih suradnika kancelarke Angele Merkel, nije baš u javnosti poznat po izljevima emocija, no njegova reakcija pokazuje koliko je službeni Berlin bio zabrinut zbog moguće pobjede Geerta Wildersa.

Na Twitteru se oglasio i njemački političar Manfred Weber, lider frakcije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, koji je napisao: 'Izborni rezultat u Nizozemskoj pravi je udarac za sve antieuropljane. Dobre vijesti za Europu!'

Glasnogovornik kancelarke Merkel Steffen Seibert se pak pohvalio da je njegovca šefica još sinoć telefonski razgovarala s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i čestitala mu na rezultatu. Oglasio se i ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel komentarom da je riječ o uspjehu te da je iznimno važno to što 'nije pobijedio kandidat ekstremne desnice Geert Wilders', zbog čega sada i s optimizmom gleda na predsjedničke izbore u Francuskoj.

Kancelarski kandidat SPD-a Martin Schulz izrazio je zadovoljstvo što su 'glasači odbacili Wildersovo huškanje', i zaključio da su rezultati izbora 'dobra vijest za Nizozemsku i Europu'.

Liderica Wildersu bliske Alternative za Njemačku (AfD) Frauke Petry izrazila je razočaranje rezultatom zaključivši da je ponašanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana išlo na ruku Marku Rutteu. 'Ljudi žele jasne stavove, ali odbijaju tvrd ton', rekla je Petry i dodala kako Wilders nije uvijek znao svoje poruke poslati na odgovarajući način.

Na kraju svega danas iza podne pred novinarima se pojavila i njemačka kancelarka Merkel koja je još jednom izrazila zadovoljstvo rezultatima izbora u Nizozemskoj. 'Visoka izlaznost dovela je do jednog izrazito proeuropskog rezultata', rekla je vidno zadovoljna Merkel, a uskoro je njezina izjava plasirana na svim službenim profilima kancelarke. 'Bio je to dobar dan za demokracija', ključna je poruka Merkel.

Sve u svemu, teško je sjetiti se prethodnih izbora nakon kojih je službeni Berlin bio tako sretan zbog rezultata.