EUROPA ODAHNULA

Rutte pobjednik nizozemskih izbora, pogledajte što mu je poručio islamofob Wilders

16.03.2017 u 07:09

Bionic
Reading

Nakon 55 posto prebrojanih glasova birača na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj omjer političkih snaga ostaje isti - liberali premijera Marka Ruttea osvajaju najveći broj glasova te 32 mjesta u parlamentu, a njegov glavni rival Geert Wilders osvaja 19 mjesta, kao i kršćanski demokrati i centristički Demokrati 66, pokazuju podaci tiskovne agencije ANP koje prenosi Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je premijeru Rutteu i čestitala mu kazavši kako se raduje budućoj suradnji s Nizozemcima "kao prijateljima, susjedima i Europljanima".

Premijer Mark Rutte tako će, sudeći po rezultatima, imati glavnu ulogu i u formiranju vladajuće koalicije u Nizozemskoj nakon što je njegova stranka zabilježila najbolji rezultat na izborima.

Populist Geert Wilders nije ostvario željeni prodor u vrh nizozemske politike, unatoč tome što je njegova Stranka za slobodu dobila više mjesta nego na prethodnim izborima.

Rutte je u prvom obraćanju svojim pristašama rekao kako je nakon Brexita i američkih izbora zaustavljena "kriva vrsta populizma", dok je mu Wilders čestitao na pobjedi poručivši da "još nije gotov s njim".

Unatoč pobjedi koja je sve bliže, Rutteova VVD osvaja 10 mjesta manje nego li je osvojila na izborima iz 2012., dok Wildersova raste s 15 na 19 mjesta.

Ipak, ističe agencija dpa, najveći gubitnik je Rutteov koalicijski partner, Laburistička stranka (PvdA), koja je ostvarila najgori rezultat u povijesti.

Kršćanski demokrati ostvarili su značajan oporavak. Oni su, kao i laburisti, bili glavni akteri poslijeratne politike konsenzusa u Nizozemskoj, no posljednjih su godina izgubili na popularnosti.

Druga dva velika dobitnika izbora su centristička D66 i stranka Zelena ljevica.

Prema predviđanjima tri stranke su na drugom mjestu i osvajaju 19 mjesta: Wildersov PVV, kršćanski demokrati (CDA) koji su narasli za 6 mjesta, i D66, koji su narasli za sedam mjesta. 

Zelena ljevica trebala bi osvojiti 16 mjesta, dok je ranije imala 12, a prati je Socijalistička stranka (SP) s 14 mjesta, jedno manje nego ranije.

Ovi rezultati projekcija su izlaznih anketa. Ipak, oni ukazuju na to da će, uz činjenicu da su sve velike stranke odbile moguću suradnju s Wildersom, biti potrebni kompleksni pregovori kako bi se sastavila vladajuća koalicija.