granice umjetne inteligencije

Nijemci su zadali ChatGPT-ju da riješi maturu, nije se baš proslavio. Evo gdje je najviše zakazao

10.02.2023 u 19:34

Bionic
Reading

ChatGPT uspio je na nekoliko američkih sveučilišta položiti ispite koji inače studentima zadaju muke. Sad su u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, u kojoj matura glasi kao posebno teška, odlučili provjeriti njegove sposobnosti, no umjetna inteligencija se na njemačkoj maturi nije baš proslavila

On piše zamolbe za posao, smišlja kuharske recepte, nastupa u TV emisijama, tečno govori nekoliko jezika, ali može li ChatGPT proći i jedan od najtežih ispita zrelosti u Njemačkoj - maturu u saveznoj pokrajini Bavarskoj. Upravo to htjeli su doznati njemački računalni lingvisti u suradnji s profesorima iz bavarskih gimnazija koji su ispravljali njegove odgovore. Umjetna inteligencija polagale je ispite iz njemačkog jezika, matematike, informatike i povijesti koje su polagali maturanti 2022. godine, a na većini nije dobila niti prolaznu ocjenu, piše BR24.

Zanimljivo je da je ChatGPT imao poteškoća na zadatku iz njemačkog jezika u kojem je trebao komentirati tekst poznate komunikologinje koji se baš bavi temom umjetne inteligencije – 'Kad algoritam napravi revoluciju u povijesti književnosti'. 'ChatGPT, iako ste uspjeli razumjeti osnovnu bit onoga što je autor htio reći, Vaša izvedba je bila daleko ispod razine koja se od Vas zahtijeva', napisao je profesor koji je ispravljao njegov test iz njemačkog jezika.

Profesor je za BR24 komentirao kako se na prvu činilo da tu i ima nekog sadržaja, ali na drugi pogled odmah je jasno da je riječ o praznom naklapanju. Pored toga, ChatGPT tekst austrijskog pisca Christopha Ransmayra nije ni pokušao interpretirati, nego je samo napisao: 'Nažalost, ne mogu prosuditi u kojem kontekstu je napisan ovaj tekst jer nemam podatke o opusu Christopha Ransmayra'. Ukupna ocjena iz njemačkog jezika: Nedovoljan.

S druge strane ispit iz matematike ChatGPT je položio, ali jedva, s ocjenom 2-. Kako profesor koji je ispravljao test iz matematike ističe, uopće nije razumio neka pitanja, a metode izračuna katkad su bile nedovoljno transparentne.

Nije se proslavio na ispitu iz informatike, na kojem je morao, između ostalog, pokazati znanje iz programiranja. Unatoč tome što umjetna inteligencija već pomaže mnogim programerima u kodiranju, ChatGPT nije zadovoljio ni na ovom školskom predmetu, ponajviše jer mu je način na koji su postavljena pitanja na ispitu iz mature nepoznat. Katkad bi napisao odgovor na pitanje koje mu uopće nije postavljeno, bez posebnih objašnjenja. Međutim, profesor informatike ističe da se, unatoč neprolaznoj ocjeni, ChatGPT čak dobro držao, s obzirom na to da se s većinom takvih zadataka dosad nije uhvatio u koštac.

Ipak, povijest je položio s dobrom trojkom. Između ostalog, dobio je zadatak napisati nešto o razvoju njemačkog društva u Svetom Rimskom Carstvu Njemačke Narodnosti. 'Vrlo nejasno, previše pojednostavljeno i općenito', komentirao je profesor povijest njegov odgovor. No puno bolje 'znanje' iz povijesti pokazao je u zadatku u kojem je trebao pisati o odgovornosti njemačkog naroda za holokaust.

Zaključak njemačkih profesora je da ChatGPT djeluje poput vrlo samopouzdane osobe bez pokrića. Izrazito je samouvjeren i na prvi pogled uspijeva prikriti neupućenost u zadanu tematiku. Iako ne bi položio njemačku maturu, uspijeva odgovoriti na jednostavna pitanja. No, sa složenijim zadacima ipak ne može izaći na kraj.