KONCESIJA NA DESET GODINA

Nijemci slomili otpor, hidroavioni i iz Splita

09.07.2015 u 17:46

Bionic
Reading

Hidroavioni njemačke tvrtke European Coastal Airlines (ECA) koja je već uspostavila vezu između nekoliko gradova i otoka na Jadranu, već od 1. kolovoza počet će prometovati i iz Splita, najavljeno je nakon što je službeno potpisan ugovor o desetogodišnjoj koncesiji za izgradnju i održavanje pontonskog pristaništa u splitskoj gradskoj luci

Nakon dugogodišnje borbe s birokracijom ECA je uspjela slomiti i najtvrđi orah: splitske lučke vlasti godinama su odbijale dati dozvolu za uplovljavanje i isplovljavanje hidroaviona iz luke, dok gradska vlast nije pristala da se pristanište uredi na ribarskoj lučici Matejuška. Problemi su riješeni nakon što se u priču izravno umiješao ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i sugerirao Lučkoj upravi da ih ipak udomi unutar glavne gradske luke.

ECA će ondje postaviti pontone, tri montažna objekta (za prodaju karata, ugostiteljski objekt i sanitarni čvor), a u koncesiju će dobiti dodatne površine za prihvat i otpremu hidroaviona, njihov privez i odvez te ugostiteljsku djelatnost.

Morsko-zračni letovi iz Splita će se odvijati tijekom cijele godine: putovanje do Jelse trajat će 12 minuta, do Lastova 22 minute, do Zadra 30 minuta, do Pule i talijanske Ancone nešto više od sat vremena, a najavljene su i veze s Velom Lukom, Novaljom, Malim Lošinjem i Rijekom.

Iz tvrtke ECA objavili su da su pontoni i montažni objekti već spremni pa gradnja samog pristaništa može biti dovršena već za dva tjedna, nakon čega bi Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo trebala certificirati aerodrom na moru. Ukupno ulaganje u Splitu procijenjeno je na 3,5 milijuna kuna, a u hidroavionsku flotu uskoro stižu tri nova Twin Ottera, od kojih će dva servisirati područje Dalmacije.

Iz Splita do Hvara i natrag ljeti će se moći putovati za 649 kuna, a do Pule za 899 kuna, no to su ljetne cijene karata koje bi u zimskom razdoblju trebale biti i niže.