MAJKA SVIH AFERA

Nijemci objavili hrvatske dosjee o slučaju Hypo

hypo banka

hypo banka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Berliner Zeitung došao je do dosjea hrvatskih obavještajnih službi iz 2007. u kojemu se na 76 stranica opisuje tadašnja situacija s Hypom i u kojemu se navodi da je bivši šef SZUP-a i POA-e Franjo Turek bio jedan od onih koji je za BND istraživao aktivnosti Hypa u Hrvatskoj, piše Večernji list

Obavještajna služba Njemačke (BND) još od 2006. žestoko se zanimala za poslove u Hypo Alpe Adria grupi koji su eksplodirali u aferi Hypo, a podatke je dobivala od hrvatskih obavještajaca.

BND-ovac koji je 'snažno istraživao strateške informacije o aktivnostima Hypa u Hrvatskoj' bio je Ralf Boesse.

Turek nedostupan

Novinari Večernjaka pokušali su doći do izjave Franje Tureka, ali se on u ponedjeljak nije javljao na mobitel, a nije bio dostupan ni u Metalurškoj industriji Varaždin d. d. gdje je sada predsjednik uprave.

'Boesse se sve više zanima za Hypo grupu i odnos hrvatske politike, (hrvatskih) tajnih službi i Državnog odvjetništva prema banci' – citira Berliner Zeitung dokument hrvatskih obavještajnih službi.

Boesse je stoga u Zagrebu, piše dalje, našao najmanje dva informatora, od kojih je jedan Franjo Turek, koji je BND o Hypu izvještavao pomoću svoje mreže u politici i među poduzetnicima. Sudeći prema dokumentu, Turek je došao do podataka i o poslovima s poreznim rajevima u Lihtenštajnu, Švicarskoj, Djevičanskim otocima, Cipru, Irskoj i Gibraltaru.

Ta su mjesta često izlazila u javnost tijekom austrijske istrage afere u kojoj je Bavarska pretrpjela 3,7 milijarda eura štete i koja je financijski jako pogodila i Austriju. Prema izvještaju hrvatskih obavještajaca koji ima Berliner Zeitung, Turek je podatke namjeravao predati BND-u, i to ili Boesseu ili nekom od dvojice agenata BND-a iz Beograda.

Tadašnja Hypo grupa opisuje se kao 'banka hrvatske elite', koja je bila 'praktično državna nacionalna banka, jer je poslovala novcem hrvatskih oligarha, često dobivenim iz kriminala'. Navodi se niz dubioznih financijskih i poslova s nekretninama, u čemu su s Hypom sudjelovali 'hrvatski političari, bivši vojni dužnosnici i poduzetnici'.

Njemačko državno odvjetništvo i medije danas najviše zanima to jesu li mjerodavne službe dobile izvještaje BND-a i, ako jesu, zašto nisu reagirale prije katastrofalne kupnje Hypo grupe, što je učinio bavarski BayernLB?

Süddeutsche Zeitung podsjeća na dogovore Stoibera i Sanadera te navodi da je, kao što je guverner HNB-a Željko Rohatinski bio pod pritiskom, na Stoiberovu udaru bio i bavarski ministar financija Kurt Faltlhauser.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi