KRIZA POGREBNOG BIZNISA

Nijemci nemaju novca ni za lijesove

lijes mrtvački kovčeg sprovod

lijes mrtvački kovčeg sprovod

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Posljedice gospodarske krize primjećuju se i na posljednjem ispraštaju: sve je više onih koji nemaju novaca niti za najjeftiniju verziju sprovoda.

'"U posljednje vrijeme pokojnici na svoje posljednje putovanje sve češće kreću u najjeftinjim lijesovima. Članovi njihovih obitelji u prvom redu pažnju obraćaju na cijene i malo tko si još priušti kompletni paket ponude – znači kvalitetniju verziju lijesa, glazbu, cvijeće i tako dalje', kaže Siegfried Eckhart, pogrebnik iz njemačkog grada Wetter na Ruru. Prema njegovom mišljenju, posljednji ispraćaji sve više nalikuju procesu 'spaljivanja smeća'. 'Ljudi kupuju najjeftinije lijesove koji se onda ubacuju u peći i posljednji ostaci budu jednostavno spaljeni – nekadašnja kultura ukopa sve više nestaje', dodaje Eckhart.

Jeftini lijesovi iz istočne Europe

Da je zapravo riječ o krizi na cijelokupnom 'pogrebnom području', potvrđuje i Siegfried von Lauvenberg, voditelj Saveza njemačkih tvrtki koje se bave prodajom lijesova kada kaže da je produkcija 2009. godine u odnosu na pretprošlu, pala za jedanaest posto. 'U međuvremenu je svaki drugi lijes na tržištu uvezen iz inozemstva, i to iz istočne Europe: iz Poljske, Češke, Rumunjske, Slovenije. Oni su toliko jeftini da im njemačka poduzeća jednostavno ne mogu konkurirati', zaključuje von Lauvenberg.

Stručnjaci pak kažu da razlog ovoj štednji ne leži samo u gospodarskoj krizi već i u ukidanju sredstava posmrtne pripomoći, sve većem broju nezaposlenih kao i na samim mirovinama koje postaju sve manje i manje. A za one koji za života nisu bili u stanju određenu novčanu svotu za vlastiti pogreb 'ostaviti sa strane' a niti im to mogu priuštiti članovi njihovih obitelji, za njih ukop plaća država. Koliko ovaj broj raste iz godine u godinu, pokazuju primjerice brojke iz njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne i Vestfalije. Dok su socijalne ustanove ovdje za pogrebe još 2005. godine isplatile oko 6,6 milijuna eura, tri godine kasnije, 2008. ova se brojka popela na 13,3 milijuna eura.

U Češkoj ukopi za samo 100 eura

Osim toga, Nijemci sve češće posežu i za ponudama iz interneta. To i ne čudi toliko ako se primjerice ovim putem za preminulog člana obitelji može organizirati pogreb za samo 100 eura – naravno ne u Njemačkoj, nego u Češkoj. 'Pri tome je najvjerojatnije riječ o masovnim transportima. Posmrtni ostaci se vlakovima prevoze u susjednu zemlju, tamo ih se spaljuje i anonimno pokapa', objašnjava Alexander Helbach iz Inicijative potrošača 'Aeternitas'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi