PRIVATNE POSUDBE

Nije Matić jedini, i oni su uz 'malu pomoć prijatelja' kupili stan

31.08.2017 u 17:05

Bionic
Reading

Iako ima saborsku plaću, nekoć bivši ministar branitelja Predrag Matić bio je primoran posuditi od poznanika 30 tisuća eura kako bi kupio stan u Zagrebu. Sada ga prodaje da bi vratio dugove, kako nam je kazao. No Matić nije jedini dužnosnik koji je stekao nekretninu uz malu pomoć prijatelja. Najviše prašine digao je svojedobno Stjepan Mesić, kojem je prijatelj posudio čak dva milijuna kuna za kupnju dva stana u elitnom zagrebačkom kvartu, a na dobrog prijatelja svojedobno se oslonio i bivši sisački gradonačelnik Dinko Pintarić

Matić, prema podacima iz imovinske kartice, posjeduje stan u zapadnom dijelu Zagreba od 91 kvadrat, vrijedan 980 tisuća kuna. 'Da, prodajem stan, a riješio bih time neke privatne kredite i dugove te bih išao u manji', kazao je za tportal.

Prema imovinskoj kartici, Matić ima kredit od sto tisuća kuna iz 2016., za koji mjesečno izdvaja 1500 kuna. Iste godine dignuo je još jedan, od 120 tisuća kuna, za koji izdvaja 1600 kuna na mjesec. Posudio je i 30 tisuća eura od obitelji Dolić, kako stoji u imovinskoj kartici, čime je djelomično platio stan.

Cifra koju je Matić posudio minorna je u usporedbi s onom koju je od prijatelja dobio Stjepan Mesić. On je u zadnjim mjesecima svog drugog predsjedničkog mandata 2010. od tada još nepoznate osobe posudio dva milijuna kuna za kupnju dva stana u podsljemenskom naselju Borčec.

Mesić dvije godine skrivao tajanstvenog prijatelja

Bivši predsjednik dvije godine tajanstvenog je prijatelja skrivao kao zmija noge. Smatrao je naime da u tom potezu nema ničeg spornog i da će vratiti novac kada proda svoj stan u Ilici. No godine su prolazile, a stari stan i dalje je bio u vlasništvu Mesićevih, navodno zbog nepovoljnih prilika na tržištu nekretnina.

Nakon dvije godine velikodušni prijatelj sam otkriva kako je upravo on posudio novac bivšem predsjedniku. Riječ je o Boži Dimniku, slovenskom poduzetniku i lobistu, kojeg s Mesićem veže dugogodišnje prijateljstvo.

Dimnik je i predsjednik društva Hrvatsko-slovenskog prijateljstva, a Mesić je s njim ljetovao te ga 2007. i odlikovao. 'Mislim da sam imao prilično zanimljiv život. Još uvijek se sjećam bezbrižnog djetinjstva u Beogradu i tamošnjeg Dvora na Dedinju, povratka u Ljubljanu, odakle su nas na kraju rata partizani izbacili iz obiteljske kuće, a oca poslali na robiju. Tada sam shvatio da za mene nema perspektive i odmah poslije diplome otišao u Švicarsku. Kasnije sam osnovao i vodio uspješnu firmu, a zahvaljujući ribolovu, proputovao cijeli svijet, ronio u svim morima i družio se s nizom poznatih ljudi. Kada sam jednom prilikom Robertu Redfordu ispričao što sam sve doživio i da o tome namjeravam napisati knjigu, prekinuo me i uzvratio - nećeš ti napisati knjigu, nego ću ja snimiti film', kazao je Dimnik 2007. za tjednik Nacional.

  • +2
Stjepan Mesić osvrnuo se na ukidanje Ureda bivšeg predsjednika Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Tko ste vi da me pitate od koga sam posudio novac?!'

Na neugodna pitanja o pozajmici za stan svojedobno je morao odgovarati i HDZ-ov gradonačelnik Siska Dinko Pintarić. Njemu je 50 tisuća eura za stan posudio 'privatni poduzetnik', čije ime nije želio otkriti.

A to neugodno pitanje Pintariću je postavila tada vijećnica, danas sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

'Tko ste vi da mene pitate od koga sam ja posudio novac? Saborsko povjerenstvo može provjeriti mogući sukob interesa jer sam im priložio ugovor sklopljen s tim privatnikom. On nije bio oslobođen plaćanja ni komunalnih doprinosa ni ikakve naknade za Grad Sisak. Ne možete mi braniti da posuđujem novac; nisam ga imao pa sam posudio', kazao je 2010. iznervirani Pintarić.