NINČEVIĆ LESANDRIĆ

'Nije kiretaža nego vakum, nije vezanje nego fiksiranje, objasnite postupak, a ne osporavajte svaku riječ'

09.11.2018 u 19:44

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić u petak je, nakon objavljenog priopćenja Ministarstva zdravstva, poručila kako se nitko ne smije ustručavati ukazati na pogreške te naglasila kako su komunikacija i malo strpljenja jako važni

"Kada sam odlučila progovoriti o svom osobnom slučaju i iznijeti svoju intimu, na umu sam imala potaknuti odgovorne da prestane praksa za ženu fizički bolnog postupka. On se, u današnjim uvjetima, prilično jednostavno može učiniti manje bolnim. Jer, psihičku bol i traumu kada izgubite dijete, ne može baš ništa ublažiti", istaknula je Ninčević Lesandrić.

Naglasila je kako je itekako važna komunikacija i empatija liječnika prema pacijentici jer bi, kaže, to mogao biti dobar put da se ženama olakša ova trauma: da im se objasni postupak i posljedice, a ne da se pokušava osporiti svaku riječ jer su se pogrešno izrazile - nije kiretaža nego vakum, nije vezanje nego fiksiranje.

Posve je jasno, dodala je, da je medicinskom osoblju to svakodnevni postupak, ali pacijentici je psihička i fizička trauma.

"Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške, nego se fokusirati da ih ispravimo. To je u interesu svih nas, jer vjerujem da svi težimo boljem zdravstvenom sustavu. I opet ponavljam, komunikacija I barem malo strpljenja, jako su važni, na to su stotine žena ukazivale", proučila je Ivana Ninčević Lesandrić.

Ninčević Lesandrić: Nadam se da će se tretman pacijentica ipak poboljšati 

Izrazila je nadu da će se tretman pacijentica ipak poboljšati.

"Jer, toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom traumatičnom iskustvu, samo zbog toga da u budućnosti više ni jedna žena ne mora proći kroz tu traumu", rekla je.

Poručila je i kako smatra da bi trebali biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se sankcionira i na stup srama stavlja one koji ukažu na greške. "Tome težim i za to se zalažem", zaključila je.