AFERA PLAGIJAT

Nije gotovo: Pokrenuta peticija Stop plagiranju u Hrvatskoj

03.02.2017 u 11:55

Bionic
Reading

Afera Plagijat nije okončana. Slučaj ministra Pave Barišića, u čijem je znanstvenom radu Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na izmaku 2016. dijagnosticirao plagijat, potaknuo je skupinu od 19 znanstvenika, profesora, učitelja, liječnika, studenata i poduzetnika da pokrenu peticiju Stop plagiranju u Hrvatskoj. Peticija je zaživjela u četvrtak, a u prvih 24 sata, bez velike medijske pompe, potpisalo ju je više od 1.000 ljudi

Među inicijatorima peticije su znanstvenici Ivan Đikić, Željka Fuchs, Boris Lenhard, Vesnica Garašić, Dejan Vinković i Tina Perica, zagrebački astrofizičar s doktoratom instituta Max Planka i osnivač tvrtke Hipersfera Bojan Pečnik, bivša voditeljica radne skupine za biologiju u okviru Cjelovite kurikularne reforme Žaklin Lukša te poslovni anđeo, poduzetnik Hrvoje Prpić.

Peticiju su potpisali i poduzetnik Emil Tedeschi, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić, povjesničar Tvrtko Jakovina, nagrađivana novinarka Tanja Rudež, bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak, investitor Saša Cvetojević, bivši ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, angažirani profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić i dr.

Medijima je jutros poslano priopćenje o pokrenutoj peticiji u kojem se navodi kako je plagiranje raširen problem u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Hrvatskoj te da ono i slični oblici neetičnog ponašanja dugoročno uništavaju znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove i vode opasnom slabljenju društvenog povjerenja.

Izražava se duboka zabrinutost zbog takvog stanja i zahtijeva od Vlade i Sabora da podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje te da se strogo sankcioniraju svi slučajevi plagiranja počinjeni od osoba na javnim funkcijama u Republici Hrvatskoj.

Više od 90 posto potpisnika peticije živi i radi u Hrvatskoj. Među njima su znanstvenici mlađe generacije, docenti, poslijedoktorandi, viši asistenti, akademici, profesori, liječnici, IT stručnjaci, privatnici, novinari, arhitekti, umjetnici i redatelji, učitelji i srednjoškolski profesori te mnogo studenata iz Hrvatske i inozemstva, stoji u priopćenju.

'Sudeći prema broju i popisu potpisnika, ova je peticija objedinila građane u zahtjevu Vladi i Saboru da udalje s javnih funkcija u Republici Hrvatskoj sve osobe koje su počinile djelo plagiranja', poručuju inicijatori.

Među njima je i docentica Vesnica Garašić sa zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, koja je u nedavnom intervjuu za portal Srednja.hr objasnila zašto je istupila iz Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu i progovorila o problemu otkrivanja plagijata u Hrvatskoj.

'Iako pojedine sastavnice primjenjuju određene softvere u tom cilju, na razini Sveučilišta nemamo ujednačen pristup, usprkos uistinu požrtvovnog rada Sveučilišnog računskog centra koji između ostalog vrši analizu softvera za otkrivanje plagiranja i vezano za to daje preporuke koji bi softver bio najučinkovitiji.

Nakon što je plagijat otkriven slijedi postupak dokazivanja plagijata. U tom smislu potrebno je oformiti stručno povjerenstvo. Velik problem leži u tome što mnogi znanstvenici i nastavnici, budući da se radi o neugodnoj stvari, ne žele biti članovi takvog povjerenstva pa prođe jako puno vremena prije nego što se povjerenstvo uopće oformi. Pojedini postupci donošenja mišljenja na temu plagijata traju i do 2,5 godine, što je neprihvatljivo, i za onog koji je stvar prijavio i za onog tko je prijavljen', kazala je Garašić.