promjena rute

Ničeno: U prva dva mjeseca pritisak migranata na granice manji 28 posto

26.02.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Načelnik Uprave za granicu Ravnateljstva policije Zoran Ničeno izjavio je u petak kako se s dolaskom toplijeg vremena očekuje intenzivniji pritisak migranata na hrvatske granice, koji je u prva dva mjeseca ove godine bio manji 28 posto

"S toplijim vremenom uvijek počinje intenzivniji pritisak migranata na naše granice. Ove godine, nakon tri-četiri godine rasta, imamo veliki pad, pa je u prva dva mjeseca bilo 28 posto manje pokušaja prelazaka granica", izjavio je Ničeno u RTL-u Danas.

To ukazuje i na promjenu rute pa značajno veći broj nezakonitih prelazaka granice trenutno imaju Madžarska i Rumunjska, preko kojih migranti iz BiH i Srbije odlaze u Europu.

"S dolaskom toplijeg vremena pokušaji prelaska u Hrvatsku će se intenzivirati, s obzirom na to da je u Unsko-sanskom kantonu u BiH 2158 migranata iako cijenimo da je taj broj barem duplo veći jer migranti borave i izvan kampova", kazao je Ničeno.

"Mi smo spremni, ulažemo u tehničku opremu. Uz postojećih 20 sustava stacionarnih kamera i 19 mobilnih, u tijeku je nabava još osam stacionarnih i osam mobilnih sustava, koji će doprinijeti kvaliteti zaštite granice i boljim podacima. Podaci su jako važni jer boljom tehničkom pokrivenošću štedimo ljude i unaprijed reagiramo na događaje na mjestu ilegalnog prelaska", dodao je.

Ničeno je naveo i kako je zbog nasilja prema migrantima dosad bilo 17 kaznenih prijava, u osam slučajeva nisu utvrđeni elementi kaznenog djela koje se vodi po službenoj dužnosti, u sedam slučajeva izvidi su još u tijeku, a u dva slučaja potvrđena je optužnica protiv policijskih službenika.

Također, disciplinski postupak vođen je protiv pet policijskih službenika pri čemu su dva dobila uvjetni prestanak radnog odnosa, a ostali novčane kazne, izvijestio je Ničeno.