DANKO KONČAR

'Ni sam ne znam koliko novca imam'

15.05.2011 u 18:04

Bionic
Reading

Jedan od najbogatijih Hrvata, poduzetnik Danko Končar, bio je gost HTV-ove emisije 'Nedjeljom u dva' gdje se predstavio hrvatskoj javnosti. Odgovorio je zašto je nakon dva desetljeća boravka u inozemstvu odlučio ulagati u Hrvatsku, kako misli restrukturirati brodogradilišta te zašto je silne milijune ulagao u kupnju zemljišta u Istri

Današnji gost HTV-ove emisije 'Nedjeljom u dva' bio je Danko Končar. Za Danka Končara tvrde da je najbogatiji Hrvat na svijetu. Od razvikanog hrvatskog tajkuna Ivice Todorića bogatiji je otprilike tri puta. Poslovno carstvo prostire mu se po cijelom svijetu, a ništa skromniji nije ni po broju nekretnina. Živi u Londonu, gdje u elitnoj četvrti Kensington Green, u kojoj dvosobni stan stoji milijun funti, ima čak 23 stana. Posjeduje i privatni zrakoplov, kuće na Azurnoj obali, u Švicarskoj. Domaća javnost prvi je put za njega čula prije nekoliko godina, kad je odlučio kupiti veliko poljoprivredno zemljište.

Dečko sa zagrebačke Trešnjevke tako se na neki način vratio u Hrvatsku, u kojoj se školovao, radio, pa čak i robijao sedam godina zbog gospodarskog kriminala i iz koje je 90-ih godina počeo stvarati svoje carstvo. Danka Končara nazivaju kraljem kroma. Svoju prvu tvornicu kupio je na Uralu, cijena kroma u Rusiji dramatično je rasla, s njom i Končarovo carstvo. Poslove je širio od Rusije, Hong Konga, Malte, Njemačke, Turske i Finske do Afrike.

Danko Končar - gospodar brodogradnje

Posljednjih se mjeseci Danko Končar spominje kao osoba koja bi nas mogla uvesti u Europu - ako kupi brodogradilišta. Predstavnici sindikata 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira ističu da s Končarom vrlo kvalitetno komuniciraju.

No razlog zbog kojeg njegova tvrtka Kermas pokazuje interes za naše škverove vrlo je pragmatičan. 'On je u jednom trenutku htio naručiti od hrvatskih brodogradilišta nekoliko brodova za potrebe svoje industrije u JAR-u. Međutim, kako nije dobivao konkretne odgovore na upite koje je slao, a shvatio je da mu brodovi trebaju, vjerujem da se tada prvi put kod njega stvorila ideja da bi mogao preuzeti hrvatska brodogradilišta', objašnjava Robert Frank iz Novog lista.

'Kako god bilo, Danka Končara, teškog oko tri milijarde dolara, čije carstvo nije opterećeno kreditima, u Hrvatskoj očito čekaju - raširenih ruku. Slično misle i u slatinskoj tvornici namještaja Gaj, kojoj je tvrtka Končarova sina, Jadranska ulaganja, poslala pismo namjere. Radnici Gaja više od tri mjeseca nisu dobili plaće, a posljednje tri godine nisu im uplaćeni ni porezi ni doprinosi. Mi jedva čekamo da se kaže njihovo 'da' i da dođu ovdje, da preuzmu upravljanje tvrtkom jer samo je to spas za ovih 300 radnika koje se ovdje nalaze u bezizlaznom stanju', ističe Šimo Orešković iz sindikata PPDIV-a.

Končar, naime, želi kupiti tri hrvatska brodogradilišta, te je najavio danas da hrvatska brodogradilišta želi spojiti s jednim kineskim brodogradilištem, tako da se u Hrvatskoj osmišljavaju brodovi koji će se 'štancati' u Kini.

Napomenuo je kako je i ranije u svojoj poslovnoj karijeri, u Rusiji i u Južnoafričkoj Republici, kupovao propale tvrtke te ih kroz restrukturiranje učinio uspješnim i na njima zaradio velike novce. Uvjeren je da će to napraviti i s hrvatskim škverovima.

Končar za sebe tvrdi da živi jednostavno, sam se javlja na telefon, ne zastupa ga agencija za odnose s javnošću, radi učinkovito, a što je najvažnije, sve je transparentno. Za sebe kaže da je oduvijek imao žicu za stvaranje novca.

Končar oštećen za 43 milijuna kuna

Posebno mjesto za njega je Istra, u kojoj je ovih tjedana buknula velika afera u kojoj je Končar u poslovima s nekretninama oštećen za, navodno, više desetaka milijuna eura. Čovjek koji je uspješno poslovao s ruskim tajkunima, finskim poduzetnicima i u Africi, poskliznuo se, čini se, baš u Istri.

'Vrag spava u detaljima. Međutim, priznajem da sam se nažalost u Hrvatskoj opustio u poslu i primijenio pravila koja inače ne primjenjujem', kazao je Končar. Pitanje je kako će završiti njegova hrvatska poslovna avantura.

'Preko Vinke Cetinski uložio sam 115 milijuna eura. Prevrnut ću svaki kamen dok joj taj novac ne vratim',rekao je Končar u 'Nedjeljom u dva'.

Zasad tvrdi da je na gubitku, premda ni sam ne zna koliko ima novca.

'Ne brojim svoje novce', tvrdi Končar koji je priznao da nikad prije nije čuo za emisiju u kojoj je danas gostovao.