SKANDAL TRESE OTOK

News of the World kupovao brojeve od policije

12.07.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Tabloid News of the World kupovao je od jednoga policajca podatke o kraljevskoj obitelji, objavio je u ponedjeljak BBC i tako još više raspirio skandal koji je zahvatio medijsko carstvo News Corp.

Poslovni urednik BBC-a Robert Peston rekao je kako je taj podatak bio sadržan u e-mailovima News Internationala koji su 2007. predani jednoj odvjetničkoj tvrtki, ali tek prošli mjesec i policiji.

Londonski list Evening Standard objavio je slične tvrdnje o tome kako su osobne podatke o kraljici Elizabeti i njezinim suradnicima tabloidu News of the World prodali kraljevski zaštitari. Po pisanju Evening Standarda, i ti su podaci otkriveni 2007.

Policijska ekipa koja istražuje tvrdnje da je News of the World hakirao telefone te da su neki policajci podmićeni, osudila je ta izvješća i kaže kako to potkopava policijski posao.

Po policijskom priopćenju, podaci koji su procurili nakon sastanaka detektiva i predstavnika News Internationala, britanske podružnice News Corpa, osmišljeni su za 'skretanje pozornosti'.

Peston iz BBC-ja kaže kako su e-mailovi pružili dokaz da je sada ugašeni tabloid kupovao telefonske brojeve prijatelja kraljevske obitelji od policajca koji im je bio dodijeljen da ih štiti.

'To bi značilo da je sigurnost šefice države na neki način bila ugrožena', dodao je Peston.

Londonska policija objavila je da je 'izuzetno zabrinuta i razočarana' zbog 'stalnog objavljivanja probranih informacija' koje bi, tvrdi, mogle ugroziti policijsku istragu.