PLJUŠTE KAZNENE PRIJAVE

Nevjerojatni podaci o sječi stabala na splitskom Marjanu!

11.11.2014 u 09:36

Bionic
Reading

Društvo Marjan, jedna od najstarijih splitskih institucija, na javnoj tribini potvrdilo je podnošenje nekoliko kaznenih prijava protiv odgovornih osoba u javnoj ustanovi za upravljanje splitskom park-šumom. Tvrde da se 'namjerno manipulira granicama' mitske splitske šume, da se južne padine pripremaju za nalet građevinskog lobija, da se na Marjanu godišnje neovlašteno posiječe otprilike 1.200 stabala te da se, unatoč budžetu od sedam milijuna kuna i čak 52 zaposlenih, njime upravlja skandalozno loše

Primjerice, protupožarni sustav i hidrantska mreža iz godine u godinu su neispravni, a na cijelom Marjanu nikad se nije pojavio poseban čekić za označavanje stabala predviđenih za sječu. Dapače, park-šumom se nikada nije ni bavio licenciran šumar ili osoba osposobljena za taj posao pa je u tome pronađeno dodatno kazneno djelo protiv prirode.

Granice šume također se pokušavaju potajno izmijeniti raznim studijama i planovima gospodarenja, iz kojih je misteriozno nestala čak jedna trećina njezine površine (preko stotinu hektara). Prostorni plan park-šume zapeo je u proceduri već pune četiri godine. Istekli su svi planovi gospodarenja, a Javna ustanova nema na snazi čak ni vlastiti statut - o drugim dokumentima da ne govorimo. Ukratko, potpuni nered.

Gotovo nevjerojatne podatke pred oko 150 okupljenih punih sat vremena sipao je predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić, koji je na samo sedam mjeseci obnašao i dužnost predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove Marjan - gradonačelnik Ivo Baldasar njemu i kolegici Duški Boban bio je povjerio praktički svu vlast na Marjanu, no oboje su se povukli kad su shvatili da ništa neće uspjeti napraviti i da su sve ostale institucije potpuno nezainteresirane za sređivanje kaosa.

Doduše, Marinić je odmah potom profesionalizirao svoju funkciju u Društvu Marjan pa se njegova plaća isplaćuje iz splitskog gradskog proračuna.


Uglavnom, tribina Društva Marjan trebala je biti strogo fokusirana na kaznene prijave i razloge zašto su aktivisti digli ruke od formalnog vođenja park-šume, no još zanimljivijom su je učinili neočekivani gosti: nekoliko desetaka okupljenih u čudu je promatralo kad je u dvoranu odjednom nahrupilo gotovo stotinu članova udruge 'Merjan', koja okuplja vlasnike zemljišta i mahom bespravnih objekata unutar granica Marjana.

Šezdesetak kuća ovih dana očekuje legalizaciju putem 'točkastih' izmjena urbanističkih planova, no njihovi vlasnici i dalje su dosta neraspoloženi prema Društvu Marjan. Mahom starosjedioci, tvrde da se ne zalažu za izmjene granice građevinskog područja i smanjenje obuhvata samog Marjana, ali kažu i da se Plan gospodarenja park-šumom po zakonu ne može donijeti bez suradnje s njima, vlasnicima zemljišta.

Prilično žustra rasprava, koja je na momente podsjećala na duhovitije scene iz 'Maloga mista', bila je začinjena i zgodnim doskočicama: kad je Marinić gostima objašnjavao da se on zalaže za javni, a oni za privatni interes, odgovoreno mu je upadicom 'Kupi, pa šetaj'. No dosta ozbiljnije zvuči tvrdnja da se preko leđa vlasnika bespravnih objekata na mala vrata pokušava proširiti građevinsko područje i da neki splitski odvjetnici već na sudu pokušavaju dokazati da se dio zemljišta ne nalazi unutar granica park-šume.

Dapače, zbog aljkavosti Javne ustanove, ni u katastarskim dokumentima nije upisano da su parcele na ovom području pod posebnim režimom.

Spomenimo da su posljednjih godina splitski konzervatori upadljivo bježali od Marjana i sami sebe razvlašćivali dok su planeri usvajali skandalozne urbanističke planove koji su rezultirali polulegalnim 'grickanjem' zelene zone, posebno u njenom sjevernom dijelu. I Ministarstvo kulture tek je na jedvite jade vratilo zaštitu park-šumi, no tek treba vidjeti jesu li - kao i prošli put - iz nje izostavili rubna i najugroženija područja.

Na tribini se nije pojavio gradonačelnik Ivo Baldasar, koji se - kao i svi njegovi prethodnici - prilikom prisege zakleo čuvati 'svaki bor i kamen'. Dapače, prije izbora je potpisao i 'Kodeks za Marjan' kojega se, kako je upozoreno, danas ne pridržava.

Zanimljivo, pozivu se odazvalo tek troje od ukupno 35 splitskih gradskih vijećnika - i to redom nezavisni Marijana Puljak, Daša Dragnić i Tomislav Alujević-Grgas