U PETAK ODLUKA O PRITVORU

Nevjerojatan zaplet oko fra Šime Nimca

Bionic
Reading

Ovo je moja istina: nisam ukrao novac, već sam ga sklonio na sigurno. U Zagreb nisam otišao da se sakrijem, već da se pokušam susresti s kardinalom Josipom Bozanićem i monsinjorom Marinom Srakićem. Htio sam ih upozoriti na malverzacije koje u Baškoj Vodi traju od 2006. godine - povjerio se fra Šime Nimac prijatelju prije nego je u srijedu poslijepodne uhićen u Zagrebu i to u Kozarčevoj ulici na broju 14, doznaje Jutarnji list

U istoj ulici živi bivši premijer Ivo Sanader, kao i nedavno uhićeni izvanredni profesor anatomije Željko Kelović. Na toj je adresi prijavljena Gordana Friščić, pedagoginja u OŠ Izidora Kršnjavog, piše Jutarnji list

Gordana Friščić spominjala se u medijima kao susjeda koja je u svojoj Opel Vectri povezla Ivu Sanadera kada je pobjegao u Austriju, ali je kasnije sudski dokazala da to nije istina. Kada je čula da je novinari Jutarnjeg lista žele pitati o fra Šimi, zalupila im je vrata pred nosom. Jedna stanarka iste ulice vidjela je policiju kod nje u srijedu oko 20 sati.

'Bili su tamo cijelu noć, sve do 15 sati u četvrtak. Inače ne komuniciramo s njom jer ona ni s kim ne priča, a druži se sa čudnim ljudima', kaže susjeda (podaci poznati redakciji).Spominje tako i jedan stari slučaj.

'Kod nje vam se skrivao i onaj diler freski, Knežević mu je prezime. On je kod nje živio dva mjeseca. Fra Šimu u ulici nismo vidjeli', tvrdi stanarka Kozarčeve.
Riječ je o Robertu Kneževiću, kažu stanari, čovjeku koji je svojedobno pobjegao iz gospićkog zatvora. Ako je to točno, radi se starom znancu policije koji je 2009. pobjegao iz zatvora u Gospiću a kasnije je pisao sutkinji Općinskog suda Sandi Bramberger Ostoić koja je vodila proces protiv njega zbog preprodaje zemljišta u Hercegovačkoj ulici vrijednog 195.000 eura i nema veze s freskama, njegovo je 'područje rada' gospodarski kriminal.

Draga sutkinjo, neću doći na ročište jer sam u bijegu, ispričao se u pismu pristojni Knežević koji je iz zatvora pobjegao na glavna vrata. Iskoristio je trenutak nepažnje pravosudnih policajca. Osuđen je jer je dobavljačima ostao dužan oko 4,3 milijuna kuna, od čega 3,5 milijuna kuna PIK-u Vrbovec.

RTL-ov Dnevnik izvijestio je da je Nimac navodno uhićem 20-ak metara od Sanaderove kuće, prilikom ulaska u automobil.

Bivši župnik Basta - Baške Vode, 34-godišnji fra Šime Nimac uhićen je jučer u Zagrebu te je prevezen u Split, gdje su ga istražitelji ispitivali o nestanku više od devet milijuna kuna.

Splitsko-dalmatinska policija, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu i Općinskom državnim odvjetništvom u Makarskoj, dovršila je kriminalističku istragu nad 34-godišnjakom. Sumnja se da je od travnja do kolovoza 2012. počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, opisano u članku 337. stavak 4. Kaznenog zakona RH, na štetu župe na području Splitsko-dalmatinske županije, navodi se u današnjemu policijskom priopćenju.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je on, kao zakonski zastupnik i odgovorna osoba župe na području Splitsko-dalmatinske županije, 5. travnja 2012. s odgovornim osobama tvrtke zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta bez odobrenja crkvenih vlasti te je novac od prodaje zadržao. Tako si je pribavio protupravnu imovinsku korist veću od devet milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Danas poslijepodne doveden je u pritvorsku policijsku jedinicu u Splitu, a protiv njega je podnesena kaznena prijava Županijskome državnom odvjetništvu u Splitu, navodi se u priopćenju koje je potpisao načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Zoran Petričević

Crkva je prije dva dana potvrdila da je fra Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta i podigao novac s računa župe te je podnijela tužbu kako bi se osporila kupoprodaja.

U priopćenju Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarske nadbiskupije objašnjeno je da je fra Nimac 10. travnja ove godine kao zakonski zastupnik župe Basta - Baške Vode sklopio kupoprodajni ugovor s tvrtkom Sunčani Bast koju je zastupao Mario Mikulić