SRAMOTA PRAVOSUĐA

Nevin proveo 18 godina u zatvoru i dobio 7 dolara odštete

19.08.2011 u 19:53

Bionic
Reading

Nakon što je proveo 18 godina u zavoru, od čega 14 godina u iščekivanju izvršenja smrtne kazne na električnoj stolici, za ubojstvo koje nije počinio, Amerikanac John Thompson od države je dobio odštetu od samo sedam dolara koliko je koštala autobusna karta da se vrati doma, u kuću koja više nije njegova i u virtualni zagrljaj već pokojne rodbine

Odvjetnici su mu bili kazali da ga samo čudo može spasiti od izvršenja smrtne kazne. Čudo se i dogodilo. Tijekom koračanja prema električnoj stolici zazvonio je telefon. Poziv je otkrio kako je jedan privatni istražitelj saznao da je tužitelj okruga New Orleans, Harry Connick, bio sakrio neke ključne dokaze poput onog koji je pokazivao da se DNK pravog ubojice nije poklapala s optuženim Thompsonom.

Od kada je na slobodi (2003), Thompson pomaže zatvorenicima koji smatraju da su nevini, ali i onima kojima se dokaže nevinost i izlaze na slobodu. Naime, država zna biti izuzetno okrutna. U Thompsonovom slučaju, iako mu je dosuđena odšteta od milijun dolara za svaku godinu provedenu u hodniku smrti u zatvoru, Vrhovni je sud SAD-a tu odluku poništio i dosudio odštetu od samo sedam američkih dolara koliko je Thompson morao platiti kartu za povratak u svoj dom iako kuća više nije bila njegova i iako su mu članovi rodbine svi već bili umrli.

Thompson radi za organizaciju The Innocence Project koja je od 1992. dokazala nevinost skoro 300 zatvorenika u SAD-u od kojih je 17 čekalo izvršenje smrtne kazne.