svjetski dan migranata

'Nevidljivi brodolomi' umanjili službeni broj poginulih migranata u 2020.

18.12.2020 u 20:47

Bionic
Reading

Broj poginulih na migrantskim rutama pao je s 5327 u 2019. na 3174 ove godine, no zbog teškoća koje je izazvao covid-19 i takozvanih "nevidljivih brodoloma" stvarne brojke mogle bi biti mnogo veće, prema podacima koje agencije donose u petak na Svjetski dan migranata.

Podatke o broju poginulih migranata iznijela je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u izvješću o nestalim migrantima.

"Smanjenje registriranih pogibija migranata ne ukazuje nužno da je broj izgubljenih života doista pao u 2020. jer covid-19 također narušava naše mogućnosti da prikupljamo podatke smrtnim slučajevima u migracijama i pratimo određene rute", rekao je IOM.

Glasnogovornik IOM-a, kako prenosi agencija Reuters, upozorava da su unatoč ukupnom smanjenju neki migrantski pravci u Europi i Južnoj Americi zapravo odnijeli više života nego prethodnih godina.

Europa

Na europskim migrantskim rutama svakoga dana pogine pet osoba, objavila je agencija dpa.

Najmanje su 593 osobe poginule u pokušaju prelaska Sredozemnog mora iz Afrike, a lani 210, rekao je Paul Dillon, glasnogovornik IOM-a, na konferenciji za medije u Ženevi..

No podaci ne uključuju broj poginulih u najmanje 15 takozvanih "nevidljivih brodoloma" na Sredozemlju, nesreća koje se ne mogu službeno potvrditi jer se plovila ne mogu locirati, a informacije su nedostatne.

Ako dužnosnici o njima uopće nešto doznaju to se dogodi zahvaljujući članovima obiteljima stradalih. Ponekad su jedina naznaka tijela poginulih koja plutaju u moru. 

Na putu u Europu ili na samom kontinentu ove je godine život izgubilo gotovo 1800 migranata, unatoč zatvaranju granica zbog covida-19, po IOM-u.

Ta brojka, po kojoj otprilike svakog dan gine pet migranata, niža je od prošlogodišnjih 2200 no Dillon je pozvao vlade da pojačaju operacije spašavanja i potrage na Sredozemlju  

Na problem neregistriranih pogibija ukazala su ovoga tjedna na libijskoj obali nađena tijela četvero djece s broda za koji se vjeruje da je prevozio migrante iz sjeverne i zapadne Afrike.

"Incidenti poput ovoga prečesto se događaju. To su oni za koje znamo te je broj života izgubljenih pri prelasku mnogo viši nego što je izvješteno", rekla je Safa Msehli iz IOM-a

Južna Amerika

U Južnoj Americi poginula su najmanje 104 migranta, većinom Venezuelaca, dvostruko više nego prethodne godine.

Prema UN-ovim podacima više od pet milijuna Venezuelaca napustilo je svoju zemlju od 2015., zbog teške političke i gospodarske krize koja potresa tu državu.

Nekih 25.000 Venezuelaca izbjeglo je prema otočnoj državi Trinidad i Tobago koja ima oko 1,3 milijuna stanovnika, piše agencija France presse. 

Nakon brodoloma migranata u 2019., venezuelska oporba upozorila je na aktivnosti mafijaških skupina između Venezuele i Trinidada.  Oporba je osudila suučesništvo vlade koja zatvara oči pred isplovljavanjem trošnih brodica koje su često pretrpane migrantima i stradavaju u moru. 

Trinidad i Tobago objavio je u četvrtak da će nametnuti strože kazne krijumčarima koji prevoze ljude iz Venezuele, nekoliko dana nakon brodoloma u kojem je poginulo najmanje 28 ljudi.

Procjenjuje se da danas nekih 40.000 Venezuelaca danas živi u Trinidadu i Tobagu.