bliski istok

Neuspjeh nove izraelske vlade, nisu uspjeli produljiti zakon o državljanstvu: Bez tog zakona mogli bismo imati porast palestinskog terorizma

06.07.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Izrael nije u utorak uspio produljiti kontroverzni zakon koji zabranjuje dodjeljivanje državljanstva ili trajnog prebivališta Palestincima sa Zapadne obale ili Pojasa Gaze koji su u braku s izraelskim državljanima, što se smatra neuspjehom za novu koalicijsku vladu

Glasovanje u parlamentu je završilo izjednačeno, s 59 glasova "za" i 59 "protiv", te nije postignuta potrebna obična većina da bi se zakon, koji ističe u ponoć s utorka na srijedu, produljio.

Ishod glasovanja odražava poteškoće s kojima se suočava novi premijer Naftali Bennett, iz redova desnice, u vođenju ideološki raznolike koalicije koja uključuje ljevičarske stranke i arapsku islamsku frakciju.

Dvoje članova Ujedinjene arapske liste bilo je suzdržano, a bivši premijer Benjamin Netanyahu i zastupnici njegovog desnog Likuda, koji su ranije podržavali taj zakon, sada su glasali protiv.

Izrael je donio zakon, privremeni propis, na vrhuncu palestinske pobune, a većina njegovih pobornika tvrdi da pomaže u očuvanje izraelske sigurnosti, dok drugi smatraju da se njime čuva "židovski karakter" Izraela.

Kritičari tvrde da zakon diskriminira izraelsku arapsku manjinu, njih 21 posto, koja baštini palestinski identitet, ali su izraelski građani. Postoje iznimke, no sve se razmatra od slučaja do slučaja.

  • +5
Nova izraelska vlada Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Ministar vanjskih poslova, centrist Yair Lapid, molio je zastupnike da podrže zakon. "Bez tog zakona mogli bismo imati porast palestinskog terorizma", napisao je na Twitteru.

Koalicija koja ima 61 od 120 zastupnika u Knessetu svrgnula je dugogodišnjeg premijera Netanyahua, uz obećanje da će se više usredotočiti na društvena i gospodarska pitanja te izbjegavati osjetljive političke teme vezane uz Palestince.