prva poteškoća

Izraelska vlada odobrila evakuaciju židovskog naselja na Zapadnoj obali

01.07.2021 u 14:12

Bionic
Reading

Izraelska vlada je postigla dogovor o evakuaciji židovskog naselja izgrađenog bez odobrenja na okupiranoj Zapadnoj obali i tako zaobišla, barem zasad, jednu od prvih teškoća pred kojima se našla ta raznorodna koalicija podijeljena u vezi s kolonizacijom na palestinskom teritoriju

Do petka u 16 sati pedesetak obitelji koje su se u svibnju bile doselile u koloniju Eviatar, moraju otići, ističe vlada u dopisu koji je agencija France Presse dobila na uvid, nakon višetjedne napetosti s palestinskim susjedima.

No ova evakuacija nije konačna: vojska će zaposjesti to mjesto gdje se deseci pokretnih kućica doseljenika neće uništiti sve dok ministarstvo obrane ne istraži pravo vlasništva nad zemljom kako bi "čim prije" utvrdilo je li to izraelska zemlja.

Bude li tako, ondje će se izgraditi ješiva (vjerska škola) i "stambene četvrti", navodi se u dopisu s nadnevkom od srijede upućenom premijeru Naftaliju Bennettu i ministru obrane Bennyju Gantzu.

Zapadna obala je palestinski teritorij koji je Izrael okupirao 1967. i sva židovska naselja ondje smatraju se nezakonitima po međunarodnom pravu.