JAKOVČIĆ:

'Netko treba dati ostavku jer prošek nije zaštićen'

05.04.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Nositelj liste 'Europa za sve' na izborima za Europski parlament Ivan Jakovčić rekao je danas na predstavljanju te liste u Virovitici da bi netko trebao dati ostavku zbog neuvrštavanja prošeka na popis zaštićenih pića i najavio da će nakon izbora pokušati organizirati sastanak talijanskih proizvođača proseccoa i hrvatskih proizvođača prošeka

'Netko bi stvarno trebao dati ostavku zbog neuvrštavanja prošeka na popis zaštićenih pića', rekao je Jakovčić. Takav je način komuniciranja s proizvođačima vina i njihovim tržištem, koje tako može preko noći nestati, ispod svakog nivoa jer je dovedena u pitanje čitava jedna proizvodnja jednog od najjačih hrvatskih brendova, kazao je Jakovčić.

Ministarstvo poljoprivrede je početkom prošlog tjedna uzbunilo proizvođače vina koji koriste naziv 'prošek' kad je objavilo priopćenje da će trebati prilagoditi svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu jer od 1. srpnja više neće moći stavljati na tržište vino pod tim nazivom zato što to ime fonetski podsjeća na talijansku zaštićenu oznaku izvornosti 'prosecco'. Priopćenje je povučeno, ministar Tihomir Jakovina najavio sankcije za propust i rekao da će se odmah nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja pokrenuti postupak stavljanja prošeka na listu zaštićenih oznaka vina.


'Posao je odrađen krajnje loše, krajnje neodgovorno i nitko se do sada nije potrudio razgovarati niti s talijanskim proizvođačima proseccoa, kojega se proizvodi na stotine milijuna litara, dok se u Hrvatskoj godišnje proizvodi oko 100 tisuća litara prošeka', rekao je Jakovčić danas u Virovitici.

Predstavljajući listu kazao kako je to jedina nezavisna lista i da žele biti treći glas Hrvatske u Europskom parlamentu.'Mislim da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju jedna od ključnih stvari za našu zemlju, ali je pitanje da li će to biti iskorišteno. Neće nam Europa riješiti sve naše probleme, ali to može biti odlična poluga za rješavanje mnogobrojnih problema u Hrvatskoj, zato je važno koga ćemo izabrati u Europarlament', kazao je i istaknuo da on veliko iskustvo s projektima koje je realizirao.