JURICA SAVJETUJE

Neti pot - naši sinusi to zaslužuju

07.12.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Zimsko vrijeme i prijelazno razdoblje kao stvoreni su za česte upale sinusa, a tome možete vrlo lako doskočiti pomoću posudice zvane neti pot. Izum nije nov ni revolucionaran, nazalno ispiranje koristilo se još u drevnoj ayurvedskoj medicini, a mi vam donosimo par savjeta za što lakše ovladavanje ovom tehnikom

Čini mi se kao da je zima ove godine došla u hipu. Jeseni kao da nije ni bilo, a baš sam nedavno komentirao kako imam osjećaj da smo svi do jučer paradirali gradom u kratkim rukavima. Bilo kako bilo, moramo prihvatiti činjenično stanje te što brže i bolje se aklimatizirati.
Snijeg je u većini zemlje napadao i time započelo ozbiljno grijanje soba, radnih prostorija, ali i trgovina u kojima se svakodnevno nalazimo. Boravak, ali i često mijenjanje klime – ulazak u vrlo toplu prostoriju nakon boravka na vrlo hladnom vanjskom zraku itekako šteti sluznici nosa. Isušuje ju i čini poroznijom čime se lakše na stijenke nosa i dakle sinusa lijepe, odnosno nakupljaju štetne bakterije i virusi. Prije nego što zazvučim poput plemenskog vrača koji će štapom od kostiju predaka, perjem močvarnih ptica i kamenčićima tjerati zloduhe, ili još gore, kao samoprozvani doktor sveznalica, a da pljesnivog hipohondra ni ne spominjem, naveo bih činjenicu da je među najčešćim razlozima zbog kojih posjećujemo liječnike opće prakse prehlada i time problemi s dišnim putevima, tj. sinusima.

Nazalno ispiranje

Sasvim je svejedno patite li od povremene prehlade, viroze ili sezonske alergije, nazalno ispiranje će itekako pomoći ako se izvodi na pravilan način. Također će i održati sluznicu zdravom i čistom ako ste jedan od nas sretnika koji više nemamo problema s disanjem. Pazite, kao ponosan vlasnik devijantnog septuma bio sam vrlo blizu odlasku pod nož, poput većine bio ovisan o ovim ili onim kapima i sprejevima za olakšanje disanja, kupovao bezbroj sprejeva čiste morske vode... Sve samo da mogu disati k’o čovjek. Prije nekoliko godina slučajno sam naletio na tajanstveni neti pot – posudicu koja izgleda kao mješavina starinskog bakinog čajnika i aladinove lampe. Isprva mi je bilo odbojno i pomisliti da bih trebao nalijevati mlaku slanu tekućinu sličnu fiziološkoj otopini u nos. Znači li to da ću se gušiti u kupaonici i opet proživljavati one neugodne trenutke iz djetinjstva kada bih na moru plivajući slučajno progutao slanu vodu? No tko ne riskira... Prehlade i upale sinusa su mi bile čest problem i nisam morao dugo čekati do svečane premijere nazalnog ispiranja.

U početku sam, dok mi bliski prijatelji nisu poklonili keramički neti pot, koristio bocu mineralne vode od pola litre (dakako, prethodno praznu i dobro opranu u deterdžentu) sa sportskim čepom. Plastične boce praktično su rješenje ako nemate vlastiti neti pri ruci i ako ste na putu, iako je kod njih najveći problem natjerati se pritisnuti bocu za onaj prvi mlaz. Osim tog brzog spasa, najbolje je kupiti keramičku ili metalnu (od nehrđajućeg čelika) neti posudu, jer one se ne moraju poput plastičnih netija mijenjati svakih nekoliko mjeseci i nema bojazni da će topla slankasta voda nagrizati plastiku. Ustvari, jedina prednost plastičnog neti pota njegova je težina. U putnoj torbi ga nećete ni osjetiti.

Čitajući na internetu, shvatio sam da slana otopina koju ćete sami pripremiti neće biti nimalo neugodna ako je pravilno napravite – voda mora biti topla, tjelesne temperature; previše soli će stvarati neugodno peckanje sluznice, a premalo stvarati vrlo neugodan osjećaj. S vremenom sam pogodio najbolji omjer za pripravu slane otopine:

0,5 l mlake filtrirane vode – voda iz slavine nije optimalno rješenje zbog klora, mogućih nečistoća i kamenca. Nije loše vodu prethodno prokuhati da bi se ubile bakterije;

jedna žličica soli – idealno bi bilo koristiti prirodnu morsku sol bez aditiva (da, čak i najobičnija sol ima aditive - najčešći su oni koji je održavaju rahlom). Možete je pronaći u dućanima zdrave prehrane ili u nekim lancima kozmetičkih trgovina;

• pola žličice sode bikarbone – ona se stavlja samo ako koristite vodu iz slavine jer će omekšati tvrdu vodu.

Žustro miješajte sol sve dok se do kraja ne istopi u vodi. Okus bi trebao biti identičan okusu suza. Zaplačite od sreće, jer je pomoć iza ugla i vidite je li istog okusa. :)

 

Mogu se naći i recepti za otopinu u koje se stavlja i kap eteričnog ulja mente i/ili ulja čajevca na pola litre vode, smrvljeni češnjak, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa ili čak sedam-osam kapi 3-postotnog vodikovog peroksida. Osobno bih sve ovakve recepte žustro preskočio. Ako baš želite, eventualno na nekom od sljedećih putovanja po bijelom svijetu kupite bočicu specijalne tinkture koju ćete dodati u otopinu i svakako se držite uputa, no i najobičnija slana voda i bez svih tih dodataka savršeno funkcionira.

Cijeli postupak započnite s pola litre vode, a s vremenom lako dogurate i do litru, litru i pol – više od toga doista nije potrebno. K tome, cijela procedura traje desetak minuta.

1. Neti pot napunite do vrha pripremljenom mlakom tekućinom.

2. Nagnite se nad umivaonik ili nad lavor.

3. Lagano otvorite usta i opušteno dišite na njih.

4. Zaokrenite glavu lagano u desnu stranu, toliko da se lijeva nosnica lagano podigne.

5. Pritisnite vrh neti pota na lijevu nosnicu i lagano nagnite – voda ne smije curiti van iz te nosnice.

6. Za nekoliko sekundi, voda će izaći van kroz desnu nosnicu – ako vam je jako začepljen nos, pričekajte malo da otopina omekša sluz.

7. Zadržite tu pozu i nastavite opušteno disati sve dok sav sadržaj neti posude ne prođe kroz sinuse.

8. Lagano (!) ispuhnite nos – jako puhanje će otjerati vodu i sluz dublje u sinuse.

9. Ponovite sve korake s desnom nosnicom.

10. Pazite da istu količinu slane otopine upotrijebite na obje nosnice.

11. Tijekom ispiranja nemojte pričati, smijati se ili puhati u/kroz nos.

12. Kada ste iskoristili svu otopinu, lagano ispušite nosnice, nagnite se prema naprijed - nos je usmjeren u pod - i još nekoliko puta lagano puhnite na nos. Zatim se nagnite još prema podu – nos je usmjeren prema koljenima. Ako patite od visokog krvnog tlaka i zavrti vam se, izbjegavajte spuštanje te ispuhujte nos stojeći uspravno.

13. Kratkim i brzim udisajima i izdisajima dišite na jednu pa drugu nosnicu te na kraju kroz obje. Bitno je da sva otopina izađe van.

Ponekad je moguće da vam počne suziti oko one strane lica koju ispirete – to je normalna pojava koja je mene prvi put malo začudila.

Ako imate problema s povremenim krvarenjima nosa, teško gutate ili imate oslabljen imuno sustav, budite vrlo oprezni ili sasvim izbjegavajte ispiranje sinusa ovom metodom ili se prethodno posavjetujte s liječnikom. Ono što svakako želim istaknuti jest to da nikako ne dijelite vlastiti neti pot s nekim (!) i da ga nakon svake upotrebe dobro očistite i dezinficirate; možete ga oprati i u mašini za suđe. To je, poput korištenja besprijekorno čiste vode, važan dio - ne želite čišćenjem unijeti dodatne štetne mikroorganizme, jer ste bili lijeni napraviti više otopine odjednom pa ste sad na brzaka u kupaonici dodali tople vode iz bojlera i razmutili sol odokativno.

Za vrijeme tegoba i kao prevenciju, neti se najčešće koristiti dvaput dnevno – ujutro i uvečer, a tijekom jače prehlade može se koristiti i tri do četiri puta dnevno. Nikada ga nemojte uzastopce koristiti dulje od tri tjedna. Ako vam simptomi potraju, potražite liječničku pomoć.

Nadam se da će vam čudotvorna aladinova lampica (kako je ja zovem) pomoći kao što je pomogla meni i ljudima koji me okružuju te da se više nećete moći sjetiti kada ste zadnji put imali problema s upalom sinusa ili glavoboljama. Ionako gutamo previše lijekova pa bi bilo dobro da se riješimo barem antibiotika i antihistamina.

Upozorenje: nikako nemojte prosuti sol tijekom izrade otopine. Ta znate da to donosi nesreću!