konačno u inozemstvu

Pompeo doputovao u jednodnevni posjet Izraelu

13.05.2020 u 09:57

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo doputovao je u srijedu u Izrael, u svoj prvi posjet inozemstvu od ožujka.

Pompeov jednodnevni posjet događa se dan uoči prisezanja nove izraelske vlade, čime će završiti politički zastoj koji je paralizirao izraelsku politiku više od godinu dana i tijekom kojega su Izraelci tri puta izlazili na birališta.

Prema sporazumu između dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua, čelnika desničarske stranke Likud, i njegovog rivala Bennyja Gantza iz centrističke koalicije Plavo-bijeli, Netanyahu će biti premijer sljedećih 18 mjeseci, a u listopadu 2021. tu će dužnost preuzeti Gantz.

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman nije nazočio svečanom dočeku Pompea u srijedu jer se nije osjećao dobro, prenosi Reuters. Friedman ima 'blage simptome bolesti dišnog sustava', a na testiranju na novi koronavirus bio je negativan.  

Ranije ovog tjedna, dužnosnik State Departmenta zadužen za Bliski istok David Schenker rekao je da će se Pompeo sastati i s Netanyahuom i s Gantzom. Schenker nije želio komentirati hoće li tema njegovih razgovora biti potencijalna izraelska aneksija izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinci Zapadnu obalu smatraju jezgrom svoje buduće države, a izraelska aneksija izazvala bi široku međunarodnu osudu.