napredne demokracije

Susret u Jeruzalemu; Janša i Netanyahu: Ovo je početak jednog divnog prijateljstva

08.12.2020 u 15:19

Bionic
Reading

Slovenija i Izrael su dvije napredne demokracije, tehnološki sposobne države i usmjerene u budućnost, rekao je u utorak izraelski premijer Benjamin Netanyhau nakon sastanka sa slovenskim kolegom koji je u posjetu Izraelu

Slovenski premijer Janez Janša razgovarao je u utorak s izraelskim premijerom Benjaminom Natanyahuom o jačanju bilateralnih odnosa, prilikama u regiji te suradnji u tehnologiji, prenijeli s slovenski mediji.

"Slovenija i Izrael su dvije napredne demokracije, tehnološki sposobne države koje su usmjerene u budućnost i žele poboljšati život svojih naroda", naveo je nakon susreta sa slovenskim premijerom Benjamin Netanjahu.

Slovenskog premijera pohvalio je kao prijatelja Izraela napisavši u objavi za medije na Twitteru da je posjet slovenskoga kolege Izraelu prilika za "novi početak" u odnosima dviju država.

"Ovo je početak jednog divnog prijateljstva", naveo je na Twitteru izraelski premijer.

Slovenski kolega pokazao je koliko je duboko privržen viziji izraelsko-slovenskog prijateljstva, rekao je Netnyahu.

Zahvalio je Janši na tome što je Ljubljana nedavno proglasila proiranski Hezbolah terorističkom organizacijom i zauzela se za stajališta koja Izrael zastupa u međunarodnim forumima.

Slovenija je među onim europskim državama koje prilike na Bliskom istoku vide "onakvima kakve jesu", a ne onakvima kakve se često u medijima prikazuju, rekao je Janša.

"Mi smo realisti i priznajemo stvarnu ulogu Izraela ovdje, njegovu važnost za mir u svijetu i u regiji. Spremni smo učiniti sve da se taj položaj učvrsti", kazao je Janša.

Rekao je također da postoje brojne mogućnosti za jačanje tehnološke suradnje s Izraelom koji je jedna od najnaprednijih država u svijetu na polju inovacija, umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, trgovine i turizma, pa će dvije zemlje potpisati bilateralni sporazum o inovacijama.

Za dvodnevnog boravka u Izraelu Janša se sastao s više predstavnika izraelskih tvrtki s područja umjetne inteligencije i naprednih tehnologija.