ŠIROKA KOALICIJA

Netanyahu u žestokoj borbi za očuvanje vlasti

24.01.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Nakon što je izraelski desni blok u gustoj utrci na parlamentarnim izborima održanima u utorak izborio 61 mjesto u Knessetu, krenula je borba za sastavljanje koalicije. U tijeku su pregovori Benjamina Netanyahua i Yiarija Lapida, lidera stranke centra Yesh Atid koja je definitivno priredila najveće iznenađenje na izborima, osvojivši čak 19 mjesta u Knessetu

Usprkos relativnom neuspjehu, Netanyahu će imati najveći blok u parlamentu. Premda je u dva premijerska mandata imao vjersku potporu, brzo se pokušao približiti svojim protivnicima rekavši da želi što je šire moguću koaliciju, za čije će sastavljanje vjerojatno trebati nekoliko tjedana.

U tijeku su pregovori Benjamina Netanyahua i Yairija Lapida, čije su stranke osvojile ukupno 50 mjesta u Knessetu. Pribroje li im se i mjesta koja su osvojili Naftali Bennett sa svojom ultraortodoksnom strankom Židovsko ognjište i Shaul Mofaz, lider Kadime, postoji čvrst temelj za koaliciju koja bi držala 63 ili 64 mjesta u izraelskom parlamentu, piše izraelski portal Haaretz.

Yair Lapid bio je u srijedu u svim informativnim emisijama na svim kanalima, a u svom kratkom obraćanju izustio je dvije ideje koje su glasno odjeknule: 'preventivni blok' i 'drugačija vlada'.

Razumno je pretpostaviti da će i Tzipi Livni, šefica stranke Hatnua, biti pozvana u koaliciju. Ona bi mogla prihvatiti takvu ponudu, jer, kako piše Haaretz, neće imati ništa od toga da bude u opoziciji kao čelnica frakcije od samo šest zastupnika u Knessetu. Izgubila bi se, baš kao i onda kada nije pronašla svoje mjesto u Knessetu kao vođa frakcije od 28 zastupnika.

Koalicijski pregovori Netanyahua i Lapida počeli su u srijedu na televiziji, mediju na kojem se oboje osjećaju kao kod kuće. Prvo što su objavili jest da će 'nova vlada podjednako dijeliti teret i raditi na poboljšanju života prosječnog građanina koji radi, služi u vojsci i plaća porez'.

U međuvremenu, Avigdor Lieberman, Netanyahuov politički partner i donedavni ministar vanjskih poslova, pojavio se u medijima nakon dugog razgovora s Netanyahuom i najavio da mjesto ministra financija čeka Lapida. To je bio prvi krug koalicijskih pregovora, prvi od mnogih. Lieberman je zabrinut da će Lapid zahtijevati portfelj ministarstva vanjskih poslova, isti onaj u koji se Lieberman sprema vratiti. Kako piše Haaretz, Lieberman pokušava gurnuti Lapida u financije, a ne u hodnike Ujedinjenih naroda.

U nedostatku pravih pregovora ovi političari nemaju izbora nego kretati se iz jednog televizijskog studija u drugi.