JAČANJE VEZA CRKVE I ŽIDOVA

Netanyahu u ime Izraela zahvalio Papi

18.02.2013 u 21:05

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je zahvalio odlazećem papi Benediktu XVI za napore na poboljšanju odnosa između katoličke ckve i Židova, pa i njegovim posjetom Svetoj zemlji 2009. godine

Taj posjet, u kojem je Nijemac Benedikt iskazao počast žrtvama u glavnom izraelskom memorijalnom centru posvećenom Holokaustu, mnogi su Židovi vidjeli kao njegovo iskupljivanje za ukidanje ekskomunikacije biskupa koji je u pitanje doveo razmjere nacističkog genocida. Drugim prigodama Papa je posjetio logor smrti Auschwitz i koelnsku sinagogu.

Papa, koji će napustiti položaj 28. veljače, promijenio je 2008. i latinsku molitvu katoličkih tradicionalista za Veliki petak izbacivši spominjanje Židova i njihove 'sljepoće' ali ostavio poziv da prihvate Isusa. 'U ime naroda Izraela, želio bih Vam zahvaliti na svemu što ste učinili kao Papa u ime jačanja veza između kršćana i Židova i između Svete Stolice i židovske države', napisao je Netanyahu u pismu Benediktu.

'Zahvaljujem Vam i na hrabrom branjenju vrijednosti judaizma i kršćanstva tijekom vašeg papinskog mandata', napisao je konzervativni židovski premijer. 'Ne dvojim da te vrijednosti, koje su bila toliko ključne u izgradnji suvremenog svijeta, nisu ništa manje ključne u osiguravanju sigurnosti, napretka i mira u budućnosti'.