problemi među saveznicima

Netanyahu objavio video koji je razbjesnio Amerikance: Otkažite sastanak odmah!

19.06.2024 u 07:14

Bionic
Reading

Bijela kuća otkazala je američko-izraelski sastanak na visokoj razini o Iranu, koji je bio zakazan za četvrtak, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak objavio video u kojem tvrdi da im SAD uskraćuje vojnu pomoć, rekla su dva američka dužnosnika za Axios

Glavne savjetnike predsjednika Bidena razbjesnio je video, što je američki izaslanik Amos Hochstein osobno prenio Netanyahuu nekoliko sati nakon što je objavljen, otkrila su dva američka i izraelska izvora za Axios. Bijela kuća je odlučila otići i korak dalje otkazavši sastanak u četvrtak.

'Ova odluka jasno pokazuje da postoje posljedice za izvođenje takvih vratolomija', rekao je američki dužnosnik. Slične informacije su stigle i od druge strane. 'Amerikanci se ljute. Video je napravio mnogo štete', rekao je visoki izraelski dužnosnik koristeći nadimak za Netanyahua. Neki izraelski dužnosnici već su bili na putu za Washington kada je sastanak otkazan. Dva američka dužnosnika rekla su Axiosu da je sastanak otkazan kako bi poslali poruku o videu. Treći je tvrdio da je sastanak odgođen, a ne otkazan, zbog problema s rasporedom. Govoreći na engleskom, Netanyahu je u videu izjavio da je 'nezamislivo da je u proteklih nekoliko mjeseci administracija uskraćivala oružje i streljivo Izraelu'.

U javnosti je Bijela kuća izrazila zbunjenost. Tajnica za tisak Karine Jean-Pierre primijetila je da je samo jedna isporuka oružja zaustavljena od početka rata, dok su milijarde dolara oružja neometano tekle.

'Zaista ne znamo o čemu on govori', rekla je. Privatno, Bidenov tim bio je ljut i šokiran Netanyahuovom nezahvalnošću. Hochstein se već trebao sastati s Netanyahuom u utorak na povratku iz Beiruta, gdje je pokušavao deeskalirati situaciju na izraelsko-libanonskoj granici.

Kada je ušao u prostoriju, rekao je Netanyahuu da su optužbe u videu netočne i izvan okvira, rekla su za Axios dvojica izraelskih dužnosnika upoznata sa sastankom.