ZAHVALA PREDSJEDNIKU SAD-A

Netanyahu je rekao da je na okupiranom Golanu odabrano naselje koje će se zvati Trump

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2019 22:53
  • Objavljeno 12.05.2019 u 22:53
Benjamin Netanyahu i Donald Trump

Benjamin Netanyahu i Donald Trump

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da je na Golanskoj visoravni izabrano naselje koje će nositi ime američkog predsjednika Donalda Trumpa

'Obećao sam da ćemo osnovati naselje koje će nositi ime predsjednika Trumpa', rekao je Netanyahu na početku tjednog sastanka vlade i dodao kako su već izabrali mjesto na Golanskoj visoravni gdje će biti osnovana nova kolonija.

Netanyahu je najavio prošlog mjeseca da će jedno naselje na okupiranom Golanu dobiti ime po američkom predsjedniku kao zahvalu jer je priznao suverenitet Izraela na dijelu tog sirijskog teritorija koji je Izrael pripojio.

UN nije nikada priznao to pripojenje i smatra da Izrael okupira dio Golanske visoravni.

Kolonije, izraelska civilna naselja na okupiranim teritorijima, ilegalne su prema međunarodnom pravu.

Američki predsjednik je 25. ožujka priznao izraelski suverenitet na dijelu Golana koji je Izrael oduzeo Siriji tijekom šestodnevnog rata 1967.  i zatim 1981. pripojio.

Oko 18.000 Sirijaca druza, od kojih većina odbija izraelsko državljanstvo i dalje žive na okupiranom Golanu, gdje se nastanilo oko 20.000 izraelskih doseljenika u 33 kolonije. 

Trump je jednostrano priznao Jeruzalem za glavni grad hebrejske države iako Palestinci žele Istočni Jeruzalem, koji je okupiran i Izrael ga je pripojio 1967., učiniti prijestolnicom svoje buduće države. 

Netanyahu je rekao da će novi plan gradnje kolonije Trump na Golanu staviti na glasanje nove vlade kada je sastavi. Njemu je izraelski predsjednik Reiven Rivlin 17. travnja dao rok od četiri tjedna za sastavljanje vlade, no Netanyahu kani zatražiti još dva tjedna, do 29. svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!