MARIJANA PETIR vs. DON IVAN GRUBIŠIĆ

'Nesređeni popisi birača nacionalna su sramota'

22.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

HSS-ova uzdanica na predstojećim parlamentarnim izborima, Marijana Petir i don Ivan Grubišić iz Saveza za građansku i etičku Hrvatsku odgovaraju tportalu o tome što misle o popisima birača i registru hrvatskih branitelja, racionalizaciji lokalne uprave i samouprave, mogućem revidiranju ugovora s Vatikanom, ali i istospolnim zajednicama

Ove smo godine uspjeli doznati koliko Hrvatska ima stanovnika, no ne i koliko je birača. Zar nije vrijeme da se popisi birača urede i kako to uraditi?

Marijana Petir: Da. Prvi preduvjet je već ispunjen, a to je popis stanovništva. Sljedeći korak je donošenje Zakona o prebivalištu, a potom usklađenje popisa birača s istim.

Don Ivan Grubišić: Žalosno je da nakon 20 godina nemamo popis birača, a tri puta smo imali popis stanovništva. Očito se radi o kršenju Ustava, nedostatku političke volje i 500.000 do 700.000 birača više u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj. To je nacionalna sramota. Za takvo stanje krive su političke stranke i njihove koalicije koje i sada idu na izbore, bez ograde ili stava da s takvom rabotom treba odmah prekinuti.

Treba li objaviti popis branitelja?

Petir: Da. Odluku o tome, kao i kriterije, trebaju donijeti hrvatski branitelji, no bez objavljivanja ratnog puta kako to ne bi dovelo do novog progona hrvatskih branitelja kao u slučaju Purda ili Marić.

Grubišić: Jasno, potrebno je objaviti i popis branitelja!

Bi li ravnomjernijem, ali i snažnijem razvoju Hrvatske pomoglo smanjenje broja gradova i općina, pa čak i uvođenje regija?

Petir: Ne. Općine i gradovi najbolje znaju što njihovim stanovnicima treba. Drago nam je da i oni koji su ih mislili ukinuti danas govore drukčije.

Grubišić: Hrvatskoj je nasušno potreban novi ustroj počevši od Sabora koji ima previše zastupnika, županija je također previše, a da ne govorimo o broju gradova i općina. Hrvatska više na ovaj način niti može izaći iz krize niti može išta pozitivno učiniti.

Treba li revidirati ugovor Hrvatske i Vatikana?

Petir: Ne. Hrvatska ima ugovore i s drugim državama, pa je logično da ima i s Vatikanom koji nas je među prvima priznao kao samostalnu državu te nam je pružao veliku podršku u svim teškim trenutcima, posebice prilikom pregovora s EU-om.

Grubišić: Sve ugovore s vjerskim zajednicama treba revidirati, pa i onaj s Vatikanom. U samim ugovorima s Vatikanom stoji napisano: 'Netom se u nekoj od potpisnica Ugovora promijeni situacija treba zajednički pristupiti reviziji ugovora.' Na hrvatskoj strani došlo je do velike krize privređivanja, vala štrajkova, broja nezaposlenih i onih koji rade, a ne primaju plaću. S druge strane, administracija buja po rodijačkim ili stranačkim vezama.

Jeste li za legaliziranje istospolnih zajednica?

Petir: Ne ukoliko pod tim podrazumijevate sklapanje braka i posvajanje djece. Zalažem se za vrijednosti na kojima je izgrađeno hrvatsko društvo i europska civilizacija, među kojima je i obitelj utemeljena na braku između muškarca i žene.

Grubišić: Osobno sam protiv legalizacije takvih brakova! Neka čovjek slobodno i odgovorno bira svoj način života i življenja svoje seksualnosti jer ljudi se razlikuju i po tom izboru, bilo čime taj izbor bio uzrokovan: fiziološki, genetski ili psihofiziološkim razlozima.