EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Stožer o narudžbi novog, inovativnog cjepiva i zaštiti malodobnih: Djeca nisu naše igračke, oni koji se žele igrati liječnika neka kupe lutku, plastične slušalice i špricu

17.09.2021 u 10:12

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježena su 1394 nova slučaja zaraze koronavirusom, aktivan je ukupno 7991 slučaj. Testirano je 11.159 osoba, a 12,5 posto je pozitivnih. 651 osoba je na bolničkom liječenju, preminulo je devet ljudi, a na respiratoru je sada 77 Covid pacijenata - čak 14 više nego jučer

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kaže da je u odnosu na prošli tjedan zabilježen porast broja novozaraženih od 39,7 posto. Po incidenciji najbolja je Istarska, a najgora Splitsko-dalmatinska županija. Od današnje 1394 novozaražene osobe njih 1164 nije cijepljeno, a od devet preminulih samo jedna osoba bila je cijepljena, ali je imala teški komorbiditet.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', kaže da i drugdje rastu brojke novozaraženih, kao i hospitaliziranih. Stoga se šalju apeli da se ljudi cijepe, a stiže sezona dišnih bolesti. Širok je prostor za širenje virusa, s obzirom na veliki broj necijepljenih, a delta soj preuzeo je primat - gotovo 100 posto u Europi.

'Dosta zemalja je intenziviralo cijepljenje djece, s dobrim rezultatima i dobrim odgovorom, pa i same djece. Kolega iz Portugala je rekao da djeca kažu roditeljima da se žele cijepiti i živjeti normalnije, a roditelji su skeptičniji', rekla je Markotić.

U Klinici za infektivne bolesti sada su 92 Covid bolesnika, 19 ih je na intenzivnom liječenju. Velika većina nije cijepljena. 'Poželjeli bi da su bili malo hrabriji ili mudriji, da bi se cijepili', rekla je Markotić, dodajući da ambulanta za post-Covid radi punom parom, pregledano je već preko tisuću osoba s dugotrajnim posljedicama bolesti.

Napomenula je da su djeca najdragocjenija populacija i ne smijemo ih zbunjivati.

'Moramo ih štititi, moraju imati viziju što mi hoćemo od njih, za zdravlje se treba brinuti struka. Djeca jako dobro razumiju i prihvaćaju jednostavne mjere, nekad su pametnija i odgovornija od odraslih. Pustimo da odluke i smjernice donosi struka, a ne opća javnost. Svaki odgovoran roditelj kad mu je dijete bolesno potražit će u bolnici pedijatra ili dječjeg kirurga, a neće ići pitati ekipu na internetu kako liječiti i operirati svoje dijete. Djeca nisu naše igračke, oni koji se žele igrati liječnika neka kupe lutku, plastične slušalice i plastičnu špricu, a živu djecu neka prepuste struci', rekla je Markotić.

O Sinju i Krapinskim Toplicama

Capak je govorio o maskama u školi i odluci lokalnog stožera da se u sinjskim školama ne treba nositi maska.

'Štitimo to da djeca dolaze u školu. Dali smo mogućnost da se na lokalnoj razini donese odluka gdje je dobra epidemiološka situacija, a ovdje se nisu stvorile prepostavke, a osim toga to treba biti u suglasnosti s osnivačem škole što isto nije bilo osigurano. Svatko tko kaže da maska ne štiti, neka kaže kirurgu dok leži na operacijskom stolu da ne treba nositi masku', rekao je Capak.

  • +12
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Šef Stožera Davor Božinović komentirao je slučaj u Krapinskim Toplicama s aspekta policije. 'Policija je postupala potpuno primjereno. Siguran sam da je odabrala ispravnu taktiku i učinila je sve da diskretnim mjerama spriječi eskalaciju nečega što bi se dogodilo u vidokrugu djece. Djeca sve promatraju i tumače na svoj način', rekao je Božinović, dodajući da bi taj slučaj već zavšio da se od toga ne radi spektakl.

Gdje smo s Covid potvrdama u odnosu na Italiju i Sloveniju?

U Sloveniji i Italiji gotovo se ništa više ne može bez Covid potvrde. A u Hrvatskoj - obavezne Covid potvrde tek su najavljene u zdravstvu i socijali, s tim da će se necijepljeni moći testirati i to u početku na račun države.

'Hoće li doći do ekstenzivnije uporabe, ovisit će o procjeni i epidemiološkoj situaciji', rekao je Božinović, dodajući da postoji mogućnost da će se istovremeno uvesti Covid potvrde za zdravstvo i socijalu u 10. mjesecu.

Rekao je da u Hrvatskoj nema razlog za provjed, jer nema restrikcija ni oduzimanja slobode.

'Mi govorimo o povjerenju u znanost. Mogu samo reći iz povijesti čovječanstva da su ona društva i države koje su imale veće povjerenje u znanost, obično bolje prolazile, jer znanost gura svijet naprijed sa svojim izumima, uključujući cjepiva', rekao je Božinović, dodajući da će svijet biti suočan s nekim novim pandemijama pa je važno iz svega izvući pouku.

Sutra će netko reći da nema klimatskih promjena, ima i takvih, napomenuo je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da ne može decidirano reći koliko će dugo trajati plaćanje testova na račun države.

'Vjerujem da će svima u zdravstvenom sustavu postati jasno da su odgovorni za zdravlje drugih i da svojim neodgovornim ponašanjem mogu ugroziti zdravlje drugih', rekao je Beroš. Na pitanje je li se odustalo od uvođenja Covid potvrde prilikom ulaska u zgradu Ministarstva zdravstva, rekao je da i dalje pri tome ostaje, ali je pravno zamršena situacija.

Govoreći o trećoj dozi, Capak je rekao da nije na vidiku odluka EMA-e o Pfizeru.

'Čini nam se da se u zadnje vrijeme komunicira da neće biti prije početka 10. mjeseca. Niti druge zemlje se ne žure previše s booster dozom, dok se ne vide rezultati evaluacije EMA-e', kazao je.

O 'Festivalu slobode' i novom cjepivu

Capak je rekao da je stručna prognoza je da 4. val neće ići tako visoko kao drugi val, upravo zbog imunih osoba, ali sad smo u velikom porastu. Međutim, procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek oko 40 posto onih koje virus može itekako ugroziti.

O sutrašnjem 'Festivalu slobode' u Zagrebu govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

'Skup je prijavljen, poznat je organizator, ukazano mu je na sve zakonske odredbe, odluke Stožera i preporuke HZJZ-a koje se trebaju poštivati. Policija će javno objaviti da će se događaj snimati, a što će policija raditi to nikad ne govorimo unaprijed jer ne znamo kako će se cijela stvar odvijati. Znamo pravila, prema odlukama koje su na snazi sve što je iznad 100 osoba bi trebalo biti prijavljeno i lokalnom stožeru civilne zaštite. Ne znam jesu li to napravili', rekao je Božinović, izbjegavajući direktan odgovor na pitanje trebaju li sudionici biti cijepljeni.

  • +9
Cijepljenje građana u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Donesena je odluka da se naruči manja količina inovativnog proteinskog cjepiva Sanofija, 336.000 doza, za koje se očekuje da će biti učinkovito, a jeftinije je od mRNA cjepiva. Zašto se nabavlja novo cjepivo kad imamo velike količine na lageru?

'Riječ je o drugačijoj vrsti cjepiva i pitanje je ubuduće što će praksa pokazati, hoće li proteinska cjepiva imati određene prednosti u docijepljivanju i ostalom. Još uvijek učimo o svemu, razvijamo nove lijekove i cjepiva. Želimo osigurati širi dijapazon', rekao je ministar Beroš.

'Do sada smo imali vektorska i mRNA cjepiva, a za ovo se najavljuje da će biti prilično učinkovito. Nije dobro sva jaja staviti u istu košaru. Kad se objavi evaluacija EMA-e o tom cjepivu znat ćemo više. Ako se pokaže dobrim i ukoliko će bolje djelovati na nove varijante, pokušat ćemo naručiti više. Najviše je naručila Njemačka, a pretpostavljamo da oni imaju više informacija od nas', rekao je Capak, dodajući da je Hrvatska donirala 320.000 doza cjepiva, a preko Covaxa ići će još 200.000 doza. 'Nismo u situaciji da će nam isteći rok trajanja nekog cjepiva', dodao je Capak.

Ugovor s AstraZenecom se neće obnavljati, a naručene doze tog cjepiva još uvijek su u dolasku.

U međuvremenu, pristižu podaci lokalnih stožera.

Novih 18 osoba zaraženo je koronavirusom u protekla 24 sata u Istarskoj županiji u kojoj iz dana u dan raste broj osoba u samoizolaciji, od kojih većinu čine djeca. Koronavirusom su zaražene nove 53 osobe u Zadarskoj županiji, a Zagrebačka županija prijavila je 138 novozaraženih. Na području Osječko-baranjske županije potvrđeno je 75 novih slučajeva zaraze.

Sisačko-moslavačka županija bilježi novih 17 osoba zaraženih koronavirusom, Virovitičko-podravska 34, Požeško-slavonska 19, Karlovačka 42, dok je u Koprivničko-križevačkoj županiji novozaražena 41 osoba.

U Ličko-senjskoj županiji od koronavirusa je oboljelo novih 13 osoba u protekla 24 sata, u Bjelovarsko-bilogorskoj zaraza je potvrđena kod 25 novih osoba, a u Međimurskoj županiji je evidentiran 21 pozitivan nalaz.

'Moram priznati, brojke novozaraženih koronavirusom su nas iznenadile, iako smo znali da će rasti početkom školske godine i da je u cirkulaciji delta soj, koji je zarazniji i koji češće uzrokuje kliničku sliku, odnosno djeca nisu toliko bez znakova ikakvih bolesti kao što su možda bili prethodne školske godine', kazala je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a epidemiologinja Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

'Očekivali smo porast, ali je on možda nekako veći nego što smo se nadali', zaključila je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ