pojačan nadzor

Neslavni rekorderi: šibenski vozač projurio s 229,5 kilometara na sat, a drugi vozio s 3,77 promila alkohola u krvi

25.03.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Policija je proteklog vikenda na hrvatskim cestama u prometnom prekršaju zatekla 5.338 vozača. Najviše ih je kažnjeno zbog prebrze vožnje čak 2.340 dok je 472 sjelo za upravljač pod utjecajem alkohola. Svoje aktivnosti posebno usmjeravaju, kako poručuju iz Ravnateljstva Policije, na ponavljače teških prekrašaja u prometu takozvane recidiviste

Dok je 2.340 vozača proteklog vikenda vozilo preko dopuštene brzine, njih 472 sjelo je za upravljač pod utjecajem alkohola, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova. Ukupno je registrirano 5.338 prekršaja.

Policija na području Šibensko-kninske županije zaustavila je vozača koji je sjeo alkoholiziran za upravljač, a izmjereno mu je 3,77 promila alkohola u krvi. Najvećom nedopuštenom brzinom se također kretao vozač na području PU šibensko-kninske, a vozio je 229,5 kilometara na sat.

Sigurnosni pojas nije koristilo 645 vozača dok je 226 njih uhvaćeno dok su razgovarali na mobitel.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke njih 92, dok ih je najmanje utvrđeno na području PU ličko - senjske, 6, priopćili su iz MUP-a.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 243 takva prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU međimurskoj - 16.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili splitski vozači, njih 102, dok je požeška policija zaustavila pet nevezanih vozača. Najviše vozača, 47, koji su razgovarali na mobitel uhvaćeno je na području PU zagrebačke.

Detaljnija policijska analiza, kako se navodi, ukazuje da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (117 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Policija je zatekla i 30 ponavljača teških prometnih prekršaja takozvanih recidivista koji su počinili 37 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 20; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 7; upravljanje prije stjecanja prava – 5; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 2 i dr. Iz tog razloga 8 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 19 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U navedenom razdoblju, na hrvatskim prometnicama dogodilo se 70 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđen je 91 sudionik.

Tijekom akcije pojačanog nadzora u fokusu su posebice bili ponavljači teških prometnih prekršaja takozvani recidivisti, a policija nastavlja, kako navode, s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.