POKRENUTA ISTRAGA

Nesavjesni vlasnik uzeo poticaje, a goveda mu uginula

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.04.2013 08:02
  • Objavljeno 02.04.2013 u 08:02
Izgladnjelo tele na Krbavskom polju krave jošani

Izgladnjelo tele na Krbavskom polju krave jošani

Izvor: tportal.hr / Autor: Glas zivotinja

Uprava za veterinarstvo provela je inspekcijski nadzor poljoprivrednoga gospodarstva Lov Farma iz Jošana te utvrdila kako je, za razliku od podizanja farme prije pet godina kad je brojala 307 krava, s jučerašnjim danom tamo zatečeno njih 108, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Upozoravaju i kako je u Agroproteinku otpremljeno 60-ak lešina, dok ostale uginule životinje nisu zbrinute na propisan način

Iz Ministarstva poljoprivrede je najavljeno i kako će, nakon što se utvrde sve činjenice, veterinarska inspekcija donijeti odluke kako će se postupiti s uginulim životinjama koje se nalaze u krugu farme ili na okolnom području.

'Provest ćemo cjelovitu istragu uzroka i okolnosti uginuća krava na spomenutoj farmi, a ukoliko je bilo propusta unutar sustava, sankcionirat će se svi koji su svojim propustom učinili da dođe do uginuća', najavilo je Ministarstvo.

Po njihovu mišljenju, radi se 'o nesavjesnom poslovanju vlasnika poljoprivrednog gospodarstva Lov Farma, koje je tijekom proteklih godina postalo vlasnik državnih poljoprivrednih površina'. Podsjećaju i kako je Lov Farma 'uredno dobivala potpore po različitim osnovama, zbog čega je trebalo poduzeti sve da farma posluje i da ne dođe do uginuća stoke'.

Uključeni i Državno odvjetništvo, ali i policija

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću je nakon zaprimljene dojave da je u krugu jedne farme na području Udbine pronađeno 12 uginulih krava, zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja, naložilo provođenje dokazne radnje očevida na mjestu događaja uz sudjelovanje nadležne veterinarske službe radi utvrđivanja okolnosti stradavanja domaćih životinja. Priopćeno je i kako je radi utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti Policijskoj postaji Korenica naloženo provođenje izvida.

'Ovaj slučaj pokazuje da poljoprivredni proizvođači, posebice oni koji se bave uzgojem životinja, moraju preuzeti odgovornost za svoj posao i za dobrobit životinja, dok je na inspekcijama odgovornost da pojačaju nadzor svih onih koji dobivaju poticaje iz državnog proračuna', navode u Ministarstvu.

Na kraju dodaju da se na tom slučaju 'jasno može vidjeti kako je dodjela poljoprivrednog zemljišta temeljem dosadašnjeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu bila pogrešna, jer su zemljište dobivali nestručni i nekompetentni poljoprivredni proizvođači koje nitko nije pitao o njihovim stručnim znanjima i gospodarskom programu koji će na farmi provoditi'.

'Temeljem zemljišta dobivali su ogromne potpore, pri čemu su zanemarili svoju djelatnost, što je dovelo do ovakve tragedije. Takva praksa će se novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu potpuno promijeniti', zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.


Na problem uginuća više od 140 krava s Lov Farme iz Jošana kraj Udbine upozorila je udruga Glas životinja, uz napomenu kako su veterinar i nadležna veterinarska inspekcija, nakon posjeta farmi, potvrdili da je ondje ostalo tek 90-ak krava i 17 junadi te da ih, svakim danom, ima sve manje. 'Zbog nedovoljno hrane ugibaju u agoniji', upozorili su iz Glasa životinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!