zbog skupog goriva

Neredi u Parizu se nastavljaju, Macron uvodi izvanredno stanje?

02.12.2018 u 13:24

Bionic
Reading

Neredi i nasilje u Parizu, koji su jučer pratili prosvjed "Žutih prsluka" zbog povećanja poreza i cijena goriva nastavljeni su i danas. Najavljena je izvanredna sjednica francuske vlade. Njezin glasnogovornik izjavio je za Reuters da će vlada razmotriti i mogućnost uvođenja izvanrednog stanja.

Izvanredna sjednica francuske vlade Zbog stanja u zemlji predsjednik Emmanuel Macron je sazvao izvanrednu sjednicu vlade. Nakon povratka iz Argentine, gdje je sudjelovao na summitu G20, oko podneva, predsjednik se treba sastati s premijerom Edouardom Philippeom, ministrom unutarnjih poslova Christopheom Castanerom i s "nadležnim službama" kako bi pokušali pronaći odgovor na prosvjedni pokret koji, čini se, izmiče kontroli. Zbog nereda je premijer Edouard Philippe otkazao putovanje u Poljsku na summit o klimi COP24.

Zapad i središte Pariza bili su jučer tijekom čitavog dana poprište velikog nasilja. Pritvoreno je 378 ljudi, priopćila je policija. Među 133 ozlijeđena, 23 su pripadnici redarstvenih snaga. Nasilje s barikadama, paljenjem automobila, pljačkom trgovina tijekom jutra se uglavnom događalo oko Slavoluka pobjede, a zatim se proširilo gradom u kojemu je bilo raspoređeno oko 4.600 policajaca.

"Djelovalo se u skladu sa strategijom koju su vodili 'stručnjaci' za stvaranje nereda i za razbijanje", rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. "Identificirali smo gotovo 3.000 ljudi koji su kružili Parizom i činili štetu", dodao je.

  • +27
Protesti u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia