MILIJARDE IZMIČU

Nepoznat PDV za igre na sreću

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.05.2009 09:55
  • Objavljeno 04.05.2009 u 09:55
tportal

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Ministarstvu financija, nakon što je ministar Ivan Šuker najavio donošenje novog zakona o PDV-u, u sklopu kojeg bi porezne škare trebale zahvatiti i igre na sreću, nitko ne želi govoriti tko će biti novi obveznici plaćanja PDV-a., kao ni to koja će još nova pravila donijeti taj zakon

U Ministarstvu se pravdaju time ne mogu govoriti o tome kako će izgledati novi zakon jer još uvijek s Europskom komisijom pregovaraju oko pravila kojima se uređuju obveznici i naplata PDV-a, pa tako i oko izuzeća od tih pravila ili prijelaznih razdoblja za njihovu primjenu, piše Novi list

Naplatu PDV-a organizatorima igara na sreću koju je najavio Šuker, europske direktive ne definiraju. U direktivi iz 2006. godine definirano je da su klađenje, loto ali i druge igre na sreći izuzeti od obveze naplate PDV-a, ali da to nije preporuka zemljama članicama ni da taj porez naplaćuju kao ni preporuka da to ne čine.

Dakle, odluka o tome hoće li se na igre na sreću plaćati PDV je na hrvatskoj Vladi. Država je u prošloj godini od poreza i naknada od igara na sreću ubrala 581 milijun kuna, od čega je najveći dio dobila od državne tvrtke Hrvatske lutrije. Ako bi se primjerice PDV naplaćivao na cijeli promet od 20 milijardi kuna koji se vrti u industriji igara na sreću to bi značilo da država može ubrati oko četiri milijarde kuna godišnje.

Hoće li se nešto takvo i dogoditi vidjet će se kad Vlada izađe s prijedlogom zakona o PDV-u u kojem bi se trebalo definirati i što će biti s nultom stopom tog poreza na kruh mlijeko, knjige, znastvene časopise, ali i na donacije vjerskim zajednicama iz drugih država.

Vlada je u pregovorima zatražila trajno izuzeće od plaćanja PDV-a na donacije Katoličkoj crkvi, ali i ostalim vjerskim zajednicama. Vlada je tražila i odgodu naplate PDV-a za hrvatske branitelje i njihove obitelji pri uvozu automobila. Nekoliko godina odgode traži se i na ukidanje nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko ili knjige.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi