POLANČEC DEMANTIRA

'Nepoznat mi je sadržaj ugovora OTP-a i Podravke'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.02.2010 14:21
  • Objavljeno 06.02.2010 u 11:52
Damir Polančec

Damir Polančec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Damir Polančec, bivši potpredsjednik vlade, danas je reagirajući na tekstove u dijelu medija izjavio kako mu nije poznat sadržaj ugovora između OTP banke i Podravke, da nije upoznat s odnosima MOL-a i te banke te je u potpunosti odbacio tvrdnje o povezanosti pregovora hrvatske vlade i MOL-a s pregovorima OTP banke i Podravke

U dijelu medija danas je, među ostalim, objavljeno da je MOL u OTP banku deponirao 34 milijun eura za provedbu operacije Spice, odnosno za navodni pokušaj Podravkinih menadžera preuzimanja tvrtke, te da jamstvo nisu bile samo dionice Podravke nego i Ine.

Sanader demantira

Nemam nikakve veze s bilo kakvim poslovima vezanim uz Podravku, OTPbanku i Mol ili Inu i nisam u vezi s tim sudjelovao ni u kakvimrazgovorima niti sam za takve moguće razgovore znao, izjavio je bivšipremijer Ivo Sanader reagirajući na članak u Jutarnjem listu da jeVlada nudila dionice Ine za dug s Podravkom.

U vezi s tim u medijima se povezuje Polančeca protiv kojeg USKOK vodi istragu zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog posredovanja.

U izjavi za javnost Polančec ističe da mu sadržaj ugovora sklopljenih između OTP banke i Podravke nije poznat, jer ih, kaže, "naprosto nikada nisam vidio, niti sam sudjelovao u njihovom nastajanju". "Nije mi jasan razlog njihovog neobjavljivanja i doista mislim da bi ih zbog sveg što se uz njih veže - najbolje bilo objaviti", poručio je.

"Kako se više puta u raznim medijima spominjalo da sam prije nekoliko mjeseci boravio u uredima OTP banke u Mađarskoj - moram napomenuti da: ne samo da nisam nedavno bio u uredima OTP banke u Mađarskoj, već nikada nisam bio ni na kakvim sastancima u OTP banci ni u jednoj zemlji, te ne poznajem ni jednog menadžera te banke, niti sam ikada s bilo kojim menadžerom te banke na bilo kojoj adresi imao bilo kakav sastanak", navodi Polančec

Odbacio je i tvrdnje da je zajedno s bivšim predsjednikom vlade Sanaderom nedavno boravio u MOLu.

Tajni dokument

Predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić izjavio je danas daje vidio ugovor između OTP banke i Podravke, ali ga zbog tajnostidokumenta nije želio komentirati. Ono što je bilo očito i prije jest daje MOL dobio upravljačka prava kao da ima 51 posto, a zapravo ih nema,rekao je Jurčić za HTV. Smatra da to nije bilo u skladu s MOL-ovimudjelom u Ini i upravljačkim pravima, što ne mora biti problem, ako jeugovor tako složen. No, nije bilo logično prema načinu na koji jepreuzimana Ina, rekao je Jurčić.

" Posljednjih mjeseci uopće nisam u kontaktu sa Sanaderom, nakon mojeg odlaska iz vlade nemam nikakve kontakte s MOL-om", kaže Polančec i još jednom ističe da "nije upoznat s odnosima MOL-a i OTP banke, ni u kontekstu ugovora Podravke i OTP-a ni u bilo kojem drugom kontekstu".

"Kako se tvrdi da su pregovori oko odnosa hrvatske vlade i MOL-a tekli paralelno s pregovorima OTP banke i Podravke te da su međusobno povezani - to u potpunosti odbacujem", naglasio je Polančec.

U dužem priopćenju detaljno je podsjetio na kronologiju privatizacije Ine, od 2003. kada je koalicijska vlada prodala 25 posto plus 1 dionicu dakle, istaknuo je, manjinski kontrolni paket mađarskoj naftnoj kompaniji MOL. "

Hrvatska vlada od 2004. na ovamo nije MOL-u prodala niti jednu dionicu Ine", naglašava Polančec.

Ocjenjuje da su u pregovorima koji su slijedili s MOL-om zaštićeni vitalni interesi Republike Hrvatske te ih smatra povoljnim za Hrvatsku i odbacuje sve insinuacije o bilo kakvom pogodovanju MOL-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi