HHO MINISTRU MILJENIĆU

'Nemojte izručiti Ukrajini svjedoka protiv Timošenko'

19.02.2013 u 16:07

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je ministra pravosuđa da odbije izručiti mogućeg svjedoka obrane protiv bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko Andriju Eduardoviča Zadarožnog Ukrajini jer ta zemlja ne garantira pravnu sigurnost ni humane uvjete za pritvorenike

Zadarožni je uhićen u srpnju na Bajakovu na zahtijev Interpola Ukrajine i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Osijeku, gdje očekuje odluku ministra Orsata Miljenića o izručenju jer su u međuvremenu Županijski sud u Vukovaru, a potom i Vrhovni sud utvrdili da su ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak rekao je na konferenciji za novinare da se HHO protivi toj odluci, ne ulazeći u pravne aspekte jer se Ukrajina, uz Rusiju, Tursku i Rumunjsku, nalazi u vrhu zemalja za koje Vijeće Europe te američke i europske nevladine udruge smatraju da ne garantiraju građanima pravnu sigurnost.

Riječ je o državama koje u praksi ne jamče objektivno i nepristrano suđenje i u čijim bi zatvorima u nehumanim i neizdržljivim uvjetima izručene osobe trebale čekati pravomoćnu presudu, kazao je Čičak.

Vrhovni sud je u odluci od 18. prosinca prošle godine odbio žalbu na izručenje Zadarožnog kojeg Ukrajina traži radi kaznenog djela teške prevare Rodovid banke.

Čičak međutim napominje kako se Zadarožnog spominje kao svjedoka obrane Julije Timošenko protiv koje je, prema pisanju New York Timesa, podignuta nova optužnica sa zahtjevom da joj se odredi doživotni zatvor.

Po tvrdnjama njegovog odvjetnika iz Ukrajine, kazneni postupak protiv Zadarožnog pokrenut je isključivo u cilju pritiska kako bi mu oduzeli njegov lanac restorana 'Kozirna karta'.

Predsjednik HHO-a je pismom upozorio ministra Miljenića da je u predmetu Zadarožni došlo do povrede Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, poput prava na pošteno suđenje i zabrane podvrgavanja mučenju te da se sud u Vukovaru i Vrhovni sud nisu držali Ustava.