SOCIJALNA KRIZA

Nemiri u Izraelu, Netanyahu želi konkretna rješenja

14.08.2011 u 19:14

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u nedjelju da će pokušati pronaći 'konkretna rješenja' kako bi smanjio životne troškove u Izraelu, ali je podsjetio da će se u provedbi reforma morati povesti računa i o nekim 'vanjskim utjecajima'

'Zamolio sam profesora Manuela Trajtenberga da mi u rujnu, što je prije moguće - ali ne i prebrzo - ponudi konkretna rješenja', rekao je Netanyahu, po priopćenju iz njegova ureda.

'Sučeljeni smo s teškim problemima. Želimo konkretne rezultate, ne općenita već konkretna rješenja za konkretne probleme kako bi se smanjili životni troškovi i socijalne nejednakosti u Izraelu', rekao je Netanyahu.

Izjave je dao na sjednici vlade na kojoj su još govorili izraelski ministar financija Youval Steinitz i guverner središnje banke Stanley Fischer, dan nakon prosvjeda održanih diljem zemlje, uz Tel Aviv i Jeruzalem, na kojima je sudjelovalo između 50.000 ljudi, po procjeni policije, i 100.000, po procjeni organizatora.

Netanyahu je prošlog tjedna imenovao Trajtenberga, uglednog ekonomskog stručnjaka sklonog ljevici, za predsjednika posebnog odbora koji do rujna treba pripremiti prijedloge reforma kako bi se odgovorilo na još neviđene socijalne prosvjede što su počeli prije mjesec dana.

Kako je rekao Netanyahu, taj će odbor morati povesti računa o 'različitim utjecajima', napose o trenutačnoj 'ozbiljnoj krizi' u međunarodnom gospodarstvu.

Po anketama, prosvjede protiv povećanja životnih troškova i za 'socijalnu pravdu' podupire više od 80 posto Izraelaca, među kojima i članovi Netanyahuova Likuda (desnica).

Zastupnici u Knessetu (parlamentu) prekinuli su u utorak ljetni odmor kako bi na plenarnoj sjednici raspravljali o socijalnoj krizi.