JURICA SAVJETUJE

Nema zime za lijepu kožu

19.01.2012 u 10:29

Bionic
Reading

Ovogodišnja zima bila je većinom topla i sunčana, a ono što nam meteorolozi najavljuju za kraj tjedna i vikend nimalo nas ne veseli. Zima nam poput prave zvijeri želi zadnji put ove sezone pokazati zube. Neke će razbuditi, a neke još dublje uljuljkati u sezonsku hibernaciju. Jurica savjetuje kako njegovati kožu kada je najhladnije i pripremiti je za proljeće

Kod korištenja kozmetike načelno sam linearan – organska ili što prirodnija kozmetika bez sintetskih sastojaka. Načelno zato što ću i sam ponekad iz ovog ili onog razloga namazati na lice/tijelo prvo što mi padne pod ruku, ne čitajući sastav, držeći se one 'što ne znaš, ne može te povrijediti'.

Veći minus na ulici traži ciljanu njegu za poticanje i održavanje hidratacije. Rumeni obrazi su, rekao bih, jedina ljepota zimskih temperatura. Suha, perutava i koža koja svrbi ili zateže je boljka mnogih, neovisno o dobi. Može se pojaviti i ekcem. Sušenje kože počinje čim uključimo grijanje. Napomenuo bih da nema apsolutno nikakve veze kojim se tipom grijanja koristili, problem je u naglim promjenama temperature kada dolazimo iz hladnoga grada, ali i u dugom boravku u suhim prostorima.

Koliko god smo se mogli izvlačiti prekrivanjem šalovima i kapama tijekom blažih zimskih dana, sada hladnoća prolazi i kroz najdeblje zaštitne slojeve odjeće.

Kupujte kozmetiku baziranu na ulju, umjesto na vodi. Za razliku od toplijih dana, sada želite da vam ulje stvori lagani zaštitni film i time zadrži više vlage u koži. Većina krema za noćnu njegu ima uljnu bazu, pa njih namažite i ujutro. Ako vas sam spomen ulja smrzne jer imate masniju kožu ne brinite – postoji ulje za svaki tip kože. Osobno se kunem u jednu njemačku kozmetičku marku organske kozmetike koja je moje do tada masno lice nakon par mjeseci upotrebe pretvorila u normalno. Osim što više ne izgledam kao Quasimodo, lice mi se ne sjaji kao uglancana pisanica. S obzirom na to da ne smijem i ne želim reklamirati nikoga, sami dokučite o kojoj liniji proizvoda pričam.

S druge strane, makar imali i suhu ili osjetljivu kožu, svima je cilj isti: tražite ulje koje neće zatvoriti pore. Ulje noćurka, badema, makadamije, ali i avokadovo te kokosovo ulje su odličan izbor, a neće uzrokovati osjećaj maske na licu.

Maslinovo ulje? Ne, eventualno navečer, osim ako želite mirisati na marinadu; njega pojedite u salati jer će bolje djelovati iznutra. Oni čija je koža toliko suha da im ništa od spomenutog neće pomoći, tu je karite maslac koji, osim za usne, radi čuda i na ostalim dijelovima tijela; u većim koncentracijama može začepiti pore.

Glicerin prirodnog porijekla i sorbitol također privlače vlažnost koži. Sintetski ili glicerin iz životinjskih masnoća kao i lanolin (žućkasta supstanca iz žlijezda ovčje kože) ne volim stavljati na kožu jer sam na neke od njih alergičan, ali nekima će takve masti činiti dobro koži. Zaključak, čitajte sastav pakiranja te isprobavajte dok ne nađete pravu stvar za sebe.

Oni koji su osjetljivi na sunce neka se mažu prirodnim mineralnim zaštitnim filterima i po svaku cijenu izbjegavaju one sintetske koji čine više štete nego koristi. Ciljajte na cink dioksid i titan dioksid, ali ne u mikro ili nano česticama jer tada i ti filteri mogu prodrijeti dublje u kožu i krvotok i nanijeti štetu, iako i dalje manju od sintetskih.

Volite raditi piling jer vam daje apsolutni osjećaj čistoće? Radili ste ga tijekom studenog i prosinca? Pitate se zašto vas koža zateže? Hmmm... Pilinge i maske za čišćenje bi općenito trebali koristiti vrlo rijetko. Birajte tonike i mlijeka za čišćenje bez alkohola i maske za regeneraciju.

Ne zaboravite tijelo koje nije zaštićeno ispod pulovera, košulje i potkošulje. Krenimo od ruku. Koža na rukama je tanja i ima vrlo malo žlijezda znojnica. Rukavice su samo dio zaštite, a džepu jakne ili hlača uvijek nosite sa sobom malu tubu kreme za ruke i mažiteeeeee... Isto vrijedi i za stopala. Ni cure ni dečki ne vole vidjeti suhe pete, to je jednostavno veliki FUJ (!), a sada tijekom zime je idealno da ih njegujete za ljeto. Izribajte plovućcem, namažite kremom, pričekajte koji tren i navucite čarape. Kada su tople kupke u pitanju, palčevi su gore, ali samo dok je voda topla. Držite se pravila za bebe, ako njima paše i treba temperatura kupke od 32-38 stupnjeva, onda je to i za vas taman. Kupka opušta mišiće i tijelo, ali ne smije glumiti saunu. Isto vrijedi i za tuširanje. Ujutro se ugrijte toplim čajem, a ne vrućom kupkom koja će isprati prirodni zaštitni sloj kože.

Za kraj najvažnije

Hranite kožu iznutra. Imat ćete više energije te olakšati tijelu na obje fronte, vani i unutra, da se obrani i lakše podnese klimatske promjene.
Jedite omegu 3. Losos, bakalar, orasi, sjemenke lana. Ako ništa, jedite sardine iz konzerve u salamuri, i to domaćeg proizvođača koje su izvrsnog okusa.
Kompleks vitamina B. Mlijeko, jaja, žitarice, piletina, riba, školjkaši.
Vitamin C – citrusi, kiseli kupus, paprike, brokula (bogata je i vitaminima A, B9 i K).
Vitamin E – ulja suncokreta, sezama, maslina, orašasti plodovi, cjelovite žitarice.
Selen – puretina, bakalar.

Mit je da će pijenje znatne količine vode hidratizirati kožu. Dok pomaže općem zdravlju tijela, veći unos vode neće koži podariti božanski sjaj. Promjene su uočljive tek kod ozbiljno dehidriranih ljudi.

Držite se ovih jednostavnih savjeta i garantirano nećete imati probleme vezane uz dehidriranu i suhu kožu.