IZMIJENJENI ZAKON

Nema više odugovlačenja: Država će po novom brže rušiti bespravne objekte

03.07.2023 u 18:01

Bionic
Reading

Tko odluči bespravno graditi u području koje nije građevinska zona, neće više moći odugovlačiti mjesecima i plaćati kazne. Dobit će nalog da objekt mora ukloniti u roku od 15 dana. Ako to sam ne učini, srušit će ga bageri Državnog inspektorata, piše 24sata

Na snagu je stupio izmijenjeni zakon koji daje takve ovlasti Državnom inspektoratu. Nekad su bespravni graditelji mogli i šest puta platiti kaznu prije rušenja, a u međuvremenu zarađivati, primjerice, iznajmljujući bespravni objekt.

Taj rok je skraćen na tri kazne, a sad, po najnovijim izmjenama, uopće nema plaćanja kazne, nego odmah ide nalog za rušenje u roku od 15 dana. Isto vrijedi i ako se ne može točno utvrditi identitet bespravnoga graditelja, što je dosad kompliciralo i odugovlačilo postupak. Kazne će se i dalje moći plaćati ako je objekt bez svih papira u građevnoj zoni, piše novinar 24sata Ivan Pandžić.

'Navedenim izmjenama bitno će se utjecati na skraćivanje ukupnog trajanja inspekcijskog postupka, kao i postupka uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina iz prostora', potvrdili su za 24sata iz Državnog inspektorata koje vodi HDZ-ovac Andrija Mikulić. Ova odredba se neće primjenjivati na postupke koji su započeli prije četvrtka, kad su izmjene stupile na snagu. 

Po podacima Inspektorata, jasno je da je bespravna gradnja opet preplavila Hrvatsku. Do kraja 2018. legalizirano je gotovo 900.000 objekata i tu je država planirala podvući crtu. Ali u zadnje četiri godine i dva mjeseca utvrđeno je oko 18.000 povreda zakona i izdano 4330 rješenja o uklanjanju. To su gotovo tri rješenja dnevno. Više od tisuću objekata su uklonili bageri Inspektorata, a ostali su sami rušili.

Pri kraju je i natječaj za novih deset tvrtki koje će rušiti bespravne objekte sljedeće tri godine. Svaka od njih bi trebala dobiti od 2,8 do 3,4 milijuna eura bez PDV-a ako su dokazali tehničke uvjete natječaja. Tako da se uskoro, vjerojatno nakon sezone, mogu očekivati nova rušenja bespravnih objekata, piše 24sata.

Inspektorat muku muči i s građevinskim inspektorima. Ima ih tek 73 za cijelu Hrvatsku. A kad je građevna inspekcija osnovana 1999. godine, bilo ih je čak 224. U Inspektoratu priznaju problem i kažu da se ljudi teško javljaju za taj posao koji je prosječno plaćen 1200 eura jer za tu plaću danas u građevini mogu raditi manje stresan i zahtjevan posao. Ipak, uskoro ide novi natječaj za zapošljavanje inspektora.