DAČIĆ U FT-U

'Nema više nebeskog carstva Srbije'

18.09.2013 u 11:19

Bionic
Reading

Srpski premijer Ivica Dačić napisao je blog o sadašnjosti i budućnosti Srbije u prestižnom Financial Timesu. Ističe da on i Aleksandar Vučić imaju san te da je 'jedini način da ljudi u Srbiji žive kao normalan svijet uvesti Srbiju u Europu i Europu u Srbiju'

'Ja sam svoj san imao. Normalna, pristojna, uređena, stabilna, bogata Srbija. Srbija u Europi, i Europa, njene vrijednosti, njena pravila i sustav - u svakom srpskom selu. (...) Taj san dijelim s Aleksandrom Vučićem', otkrio je Dačić u autorskom tekstu za FT, prenosi b92.net

Njihov su prvi cilj bile, piše Dačić, europske integracije i normalizacija odnosa s odcjepljenim Kosovom.

'Krenuo sam u to uvjeren da nikome nemam pravo lagati. Ni ljudima u Srbiji, ni partnerima u međunarodnoj zajednici. Srbiju, čija je većina stanovništva i do jučer sanjala o 'nebeskom carstvu' i za koje je Kosovo samo srce tog mita, trebalo je veoma brzo spustiti na zemlju. Zato sam otišao na razgovor s čovjekom s kojim sam desetak godina ranije ratovao', napisao je Dačić.

Naglasio je da je narodu trebalo pokazati da Hashim Thaci nije nikakva 'apokaliptična aždaja, stara zmija' koja je nasrnula na srpsko nebesko carstvo, već običan, ovozemaljski čovjek, protivnik, ali ne mitski, nego politički, s kojim se može i mora razgovarati.

Što se tiče srpske budućnosti, Dačić zaziva proširenje vidika i da 'europski horizont postane dio srpskog horizonta'.

'U novoj, zemaljskoj Srbiji, moramo se posvetiti onim suštinskim, životnim pitanjima. Ekonomija je, od njih, broj jedan', rekao je on, navodeći i da je to upravo bio razlog zbog kojeg je išao u proces rekonstrukcije vlade.

'Htjeli smo nove principe, nove ciljeve i nove planove u ekonomiji. Novu viziju. Srpsku ekonomiju i državne financije treba dovesti na put dugoročne održivosti. Država mora biti garancija funkcioniranja tržišnog sustava, a ne instrument iskrivljene socijalne politike i glavni akter na tržištu', istakao je Dačić.

Dačić je zaključio da Srbiji trebaju proizvodnja, inovacije, konkurentnost, izvoz, rast zapošljavanja te nulta tolerancija prema korupciji, nepoštivanju zakona i kriminala u gospodarstvu.