POGLEDAJTE BEZ KOJIH POVLASTICA OSTAJETE

Nema više jeftinih vrtića i besplatnog prijevoza

17.11.2010 u 14:49

Bionic
Reading

Ukidanje besplatnog prijevoza ZET-om i prigradskom željeznicom, smanjenje novčane pomoći za novorođenu djecu, a ovisno o socijalnom statusu napravljene su i kategorije o kojima ovisi koliku će pomoć dobivati umirovljenici. Također, mijenja se način na koji će se regulirati participacije za troškove smještaja djece u jaslicama i vrtićima, kao i za smještaj učenika u produljenom boravku u školi – sve su to novosti koje očekuju Zagrepčane u 2011.

Zbog pomanjkanja novca u gradskoj blagajni i s proračunom od 6,790 milijardi kuna u 2011, gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem odlučila je ukinuti brojne povlastice u kojima su uživali Zagrepčani.

S prvim danom iduće godine pravo na besplatni prijevoz tako će imati umirovljenici čiji je prihod manji od pet tisuća kuna, nezaposleni čija su primanja po članu obitelji manja od 1700 kuna, djeca s teškoćama u razvoju, sedamdesetpostotni invalidi te gluhe i slijepe osobe, đaci i studenti koji imaju prebivalište u Zagrebu, što dosad nije bio uvjet, a čija su primanja po članu obitelji manja od 1700 kuna, članovi obitelji poginulih branitelja i dobrovoljni darovatelji krvi.

Udvostručeni računi

Prosječna zagrebačka obitelj sdvoje djece i mjesečnim prihodima od 13.000 kuna, koja je dosadplaćala vrtić 400 kuna po djetetu, ubuduće će plaćati dvostruko više - 800kuna po djetetu. To znači da će jedna obitelj godišnje ostati bez 4800 kuna. (Z.K.)

Novčane naknade za novorođenu djecu smanjene su sa 3600 kuna za prvo dijete na tisuću kuna, uz uvjet da jedan od roditelja ima prebivalište u Zagrebu dulje od 10 godina. Za rođenje drugog djeteta sa 7200 kuna pomoć je pala na dvije tisuće kuna, a za treće i svako daljnje sa 66.000 na 54 tisuće kuna

Besplatni smještaj djece u jaslicama i vrtiću imat će obitelji čija su mjesečna primanja po članu manja od 1700 kuna. Ostali će plaćati dio troškova ovisno o visini primanja po članu obitelji, a iznosi koje će plaćati kretat će se od 200 kuna do pune cijene od 2000 kuna (obitelji koje imaju prihod veći od 7000 kuna po članu obitelji).

Kolike će uštede napraviti ukidanjem povlastica, u gradskoj upravi nisu znali navesti, uz dodatak da će se točne brojke znati tek sredinom iduće godine.

'Uveli smo princip socijalne odgovornosti. Tko ima puno, plaćat će punu cijenu, tko ima malo, djelomičnu cijenu, a tko nema, neće plaćati ništa', obrazložio je rezanje subvencija Bandić.