KOMENTARI NA ODLUKE

Nema ustavne krize, no zakone se trebalo mijenjati ranije

29.07.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Ukidanje dijela Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za lidera opozicije Zorana Milanovića nije ustavna kriza, no ipak smatra da se to moglo učiniti znatno ranije budući da su parlamentarni izbori za četiri mjeseca

Za predsjednika SDP-a Zorana Milanovića 'ustavne krize nema, no već godinu i pol postoji nepotreban nered i stanje koje se moglo izbjeći'. 'SDP će poštovati odluku Ustavnog suda, iako je ona trebala biti donesena i ranije', poručio je Milanović.

Podsjetio je da je njegova stranka u Saboru glasala za izmjene 'manjinskog zakona' kojim se manjinama s manje od 1,5 posto udjela u stanovništvu jamčilo dvostruko pravo glasa, a srpskoj manjini, budući da u ukupnom stanovništvu sudjeluje s postotkom većim od 1,5 posto, posebno pravo glasa na otvorenim građanskim listama.

'Smatrali smo da je takvo rješenje na tragu okvira koje daje hrvatski Ustav, no Ustavni sud očito misli drugačije', rekao je Milanović, upozorivši i da je SDP imao prigovora na izborni zakon koji je donesen prije pola godine, jer je 'evidentno favorizirao jednu stranku'.

Istodobno, HHO i GONG su, kao predlagatelji ocjene ustavnosti spornih dijelova zakona, pozdravili odluku Ustavnog suda, ističući kako je ta odluka bila i očekivana

'Apsolutno sam očekivao takvu odluku. To je najnormalnija odluka', izjavio je Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a. Odbacio je navode da se tim činom Hrvatska, obzirom da su parlamentarni izbori najavljeni za četiri mjeseca, našla u ustavnoj krizi.

Ustavna bi kriza nastala da se izbori održe po pravilima koja su neustavna. Ustavni sud nije mijenjao Ustavni zakon o pravima manjina, nego samo ukinuo odredbe koje se tiču biračkog prava manjina', poručio je Čičak dodajući kako 'ne očekuje da će Sabor na svom posljednjem zasjedanju mijenjati izborna pravila'.

Za Dragana Zelića, izvršnog direktora GONG-a, odluka je trebala biti donesena znatno ranije kako bi se smanjila pravna nesigurnost prije izbora. 'Očekuju nas izbori za nekoliko mjeseci, a tek sada znamo pravila', rekao je Zelić. Upozorio je i kako nakon odluke Ustavnog suda ostaje problematičan način glasovanja pripadnika nacionalnih manjina.

'Odluka se zasad čini dobra. Ustavni sud se držao Ustava i nije podlegao političkim pritiscima', poručio je Zelić. Pozvao je ustavne suce, ukoliko i ubuduće budu pod jakim političkim pritiskom što se moglo čuti uoči donošenja odluka o ustavnosti dijelova manjinskih zakona, 'javno imenuju one koji na njih vrši pritisak'.

Na vijesti iz Ustavnog suda saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin najavio je kako će 's takvom političkom presudom upoznati sve prijateljske zemlje Hrvatske i sud u Strasbourgu, ali i svoju matičnu zemlju'. 'Ako je presuda takva da se ukida cijeli model glasanja, onda je to uvreda Saboru koji je ta rješenja usvojio dvotrećinskom većinom, ali i predsjedniku Josipoviću koji je to potpisao i koji nije imao nikakve ustavne primjedbe', prokomentirao je Radin.

Ponovio je stav kako se 'obaranje rješenja koje je bilo jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja o sudstvu nekoliko mjeseci prije izbora protivi Ustavu i zakonima koji brane mijenjanja pravila u izbornoj godini'.