PODLIPEC NA ČELU JADROPLOVA?

Nema iskustva u brodarskom biznisu, ali je podobna

30.04.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Val postizbornih smjena na čelu tvrtki u vlasništvu države još nije prošao, a u Splitu se s nestrpljenjem očekuje Vladina odluka o smjenama u Jadroplovu - jedinoj državnoj brodarskoj tvrtki. Kako se njezino sjedište nalazi u Splitu, po nepisanom pravilu vode ga splitski kadrovi stranke koja je na vlasti - pa je, eto, red došao na SDP. A njihov kandidat zove se Vesna Podlipec

Vijest nije službeno potvrđena, no preko 'dobro upućenih izvora' puštena je u javnost kroz jedan dnevni list. Potvrdu je ionako nemoguće dobiti jer se najprije očekuje smjena HDZ-ovog nadzornog odbora, a tek potom i instaliranje uprave. Jadroplovom, naime, već godinama suvereno vlada bivši splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja, koji je tek nakon prošlogodišnjeg razlaza s Jadrankom Kosor smijenjen s mjesta NO-a - no zadržan je kao njegov potpredsjednik. Peronja je upravo zbog ove tvrtke nedavno zaradio kaznenu prijavu jer je ignorirao odluke Vlade o smanjenju plaća upravama, a pored toga je i nezakonito primao naknadu za članstvo u nadzornom odboru. Nije to neka velika novost: kaznenu prijavu koncem devedesetih zaradio je i njegov brat, koji je obnašao dužnost predsjednika Skupštine Jadroplova.

Splitska brodarska tvrtka već desetljećima je poligon iživljavanja politički postavljenih kadrova, a protiv nekoliko različitih garnitura podneseni su deseci kaznenih prijava. Unatoč tome, tvrtka zbog rasta tržišta posluje pozitivno, pa je bivšoj premijerki Jadranki Kosor poslužila kao sredstvo spašavanja splitskog brodogradilišta: prošle godine pod direktnim pritiskom njene vlade pristala je naručiti gradnju dva broda u 'Brodosplitu' po cijenama koje su bile gotovo dvostruko više od tržišnih.

Moguća nova predsjednica uprave Vesna Podlipec nema apsolutno nikakvog iskustva u brodarskom biznisu, izuzme li se svojedobno članstvo u saborskom Odboru za pomorstvo. Krajem devedesetih bila je splitska dogradonačelnica, potom i saborska zastupnica od 2000. do 2003. godine, a godinama je vodila splitsko komunalno poduzeće Parkovi i nasadi. Tu je ostala zapamćena i po menadžerskom ugovoru koji su joj omogućili stranački kolege iz nadzornog odbora, po kojemu je za slučaj smjene imala otpremninu od - za to doba - bogatih 130 tisuća kuna. Prije četiri godine aktivirala je saborsku mirovinu, no pobjedom na izborima SDP ju je ponovno izvukao iz anonimnosti i postavio u upravno vijeće splitskog KBC-a, gdje će odlučivati o nasljedniku Dujomira Marasovića na mjestu ravnatelja bolnice.

Političarka s gotovo renesansnim sposobnostima - od komunale i hortikulture preko zdravstva do brodarstva - tijekom ponedjeljka nije odgovarala na novinarske pozive.