Milorad Dodik:

'Nema govora o statusu kandidata za EU dok se ne sazove Vijeće ministara'

03.05.2019 u 21:31

Bionic
Reading

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je u petak u Banjoj Luci da BiH ove godine neće dobiti mišljenje Europske komisije o stjecanju statusa kandidata za članstvo ukoliko uskoro ne uspostavi novi saziv Vijeća ministara. "EU je u Bruxellesu predstavnicima Bosne i Hercegovine rekla da, ukoliko ne bude formirana vlast, nema ni mišljenja za daljnji put BiH k Europskoj uniji", rekao je Dodik u Banjoj Luci.

On je na konferenciji za novinare dodao kako je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tijekom jučerašnjeg susreta, na kojemu je bio i bošnjački član BiH Predsjedništva Šefik Džaferović, pozvao na što žurniju uspostavu vlasti, čak šest mjeseci nakon održanih općih izbora.

"Erdogan je to postavio kao najvažniji prioritet ovog trenutka u BiH", rekao je Dodik novinarima, pojašnjavajući kako je nakon toga u Ankari na to upozorio i Džaferovića, koji je član najveće bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije (SDA).

  • +3
Milorad Dodik Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dodik je pri tome odbacio bilo kakva uvjetovanja uspostave Vijeća ministara, posebno prihvaćanjem aktiviranja Akcijskog plana za članstvu u NATO-u (MAP), čemu se protivi srpska strana, a na njoj inzistiraju bošnjačke stranke.

"Spreman sam završiti priču o uspostavi vlasti za dan, a nikakav MAP i uvjetovanje nećemo prihvatiti i nemamo namjeru dati bilo kakav ustupak", istaknuo je Dodik.

Ponovio je optužbe na račun bošnjačkih političara da opstruiraju uspostavu novog saziva Vijeća ministara.